Sursa News Medical
Diabetul poate provoca probleme pe termen lung in organism, mai ales daca glicemia nu este controlata in mod eficient, iar nivelul zaharului din sange ramane ridicat timp de mai multi ani. Glicemia ridicata poate provoca neuropatie diabetica, care duce la leziuni ale nervilor ce transmit impulsuri de la maini si picioare.
Neuropatia diabetica poate provoca amorteala sau furnicaturi in degetele de la maini si picioare. Un alt simptom este o durere constanta, acuta, ascutita (durerere diabetica a terminatiilor nervoase). Durerea este usoara la inceput, dar se poate agrava in timp si se poate intinde pe tot piciorul sau pe brate. Mersul pe jos poate fi dureros si chiar si cea mai usoare atingere poate provoca o durere insuportabila.
Pana la 50% dintre persoanele cu diabet se confrunta cu dureri la nivelul terminatiilor nervoase. Leziunile nervoase afecteaza somnul, calitatea vietii si, de asemenea, pot provoca depresie.
Nervii deteriorati nu pot fi inlocuiti. Cu toate acestea, exista modalitati prin care se poate preveni lezarea acestora si ameliorarea durerii.
In primul rand trebuie tinut sub control nivelul glicemiei pentru a evita complicatiile. Impreuna cu medicul dvs. stabiliti o schema de control si monitorizare a nivelului glicemiei. Medicul poate stabili o scadere a glicemia inainte de mase pana la 130 miligrame pe decilitru (mg/dL) si la mai putin de 180 mg/dL dupa mese.
Apelati la diete, exercitii fizice si tratament medical pentru a aduce glicemia in limite normale. Tineti sub control alte probleme de sanatate, cum ar fi greutatea corporala si fumatul, care agraveaza boala diabetica. Daca este necesar, se poate apela la sfatul medicului pentru gasirea unor modalitati eficiente de a pierde in greutate sau de a renunta la fumat.
Unele tratamente bazate pe terapie fizica, precum inotul, pot ajuta la tratarea neuropatiei diabetice. Exercitiile cu impact moderat asupra corpului sunt cele mai eficiente, deoarece exercitiile cu impact ridicat pot provoca rapid senzatii de amorteala la nivelul nervilor.
Un kinetoterapeut specialiazat in neuropatia diabetica si diabet poate ajuta pacientul ca prin metode ale terapiei fizice sa previna lezarea nervilor sau aparitia unor complicatii suplimentare. De asemenea, tineti cont de faptul ca terapia fizica poate calma durerea diabetica la nivelul nervilor, dar nu o poate vindeca.
Acest articol este realizat cu sprijinul:
Sursa News Medical