Cum se trateaza piciorul diabetic in Marea Britanie in timpul pandemiei

Asociatia de Podiatrie

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

In cazul piciorului diabetic, preventia este cea mai buna forma de vindecare. Insa, daca aceasta complicatie critica a diabetului zaharat s-a instalat deja, atunci scopul principal devine reducerea efectelor sale.

Pe de alta parte, pandemia de COVID-19 cu care ne confruntam in aceste zile aduce cu ea nevoia de o schimbare de management a persoanelor cu picior diabetic. Spre exemplu, in Marea Britanie se urmeaza o noua procedura gandita sa mentina persoanele cu picior diabetic in siguranta si de a reduce numarul internarilor in spitale.

Rolul podiatrilor in managementul pacientilor cu picior diabetic (exemplul Marii Britanii)

Clinicile de podiatrie functioneaza in Marea Britanie, insa accesul pacientilor este restrictionat si sunt tratati doar cei cu risc crescut de complicatii si ulceratii active.

Din cauza pandemiei de noul coronavirus (COVID-19), podiatrii pot dignostica si trata un numar limitat de persoane pe zi. Prioritari sunt pacientii care prezinta ulceratii, infectii si risc crescut de amputatie.

Autoritatile din Marea Britanie au impus reglementari menite sa trieze pacientii cu picior diabetic in functie de starea lor de sanatate. Astfel, podiatrii efectueaza evaluarea pacientului in functie de anumiti parametrii medicali stabiliti de autoritati.

Exista patru clase de risc in care sunt incadrati pacientii cu picior diabetic:

  • Prioritatea 1: cei care sunt in stare critica (gangrena, infectie, ischemie acuta);
  • Prioritatea 2: cei care au probleme serioase, precum ar fi Picior Charcot activ, ulceratie sau ischemie cronica;
  • Prioritatea 3: cei care trebuie monitorizati mai atent, deoarece pot avea o ulceratie aproape vindecata sau un Picior Charcot inactiv;
  • Prioritatea 4: majoritatea cazurilor sunt incadrate in aceasta clasa de risc, pentru ca prezinta ulceratii vindecate recent, amputatie vindecata sau Picior Charcot inactiv.

Triajul pacientilor cu picior diabetic

In timpul triajului, podiatrul cere pacientilor sai sa ii trimita poze relevante cu problemele cu care se confrunta, ca sa poata determina riscul. Pozele il ajuta pe acesta sa identifice anumite schimbari (schimbarea culorii tegumentului, necrozare, maceratie, puroi, inflamatie etc).

Daca pacientul are risc crescut sau o leziune activa, podiatrul poate decide daca acesta trebuie sa vina de urgenta la clinica sau daca va beneficia de o vizita la domiciliu.

La finalul triajului, podiatrul este cel care decide daca pacientul respectiv necesita tratament de urgenta. Daca situatie nu impune un tratament de urgenta, atunci podiatrul contacteaza telefonic pacientul si il sfatuieste cum sa verifice daca sunt schimbari, iar daca sunt, sa le anunte cat mai repede.

Totodata, fiecare pacient primeste prin posta un prospect in care sunt trecute sfaturi despre ingrijirea piciorului si identificarea schimbarilor ce trebuie raportate.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / /

Asociatia de Podiatrie

Pe acelasi subiect:


Piciorul diabetic si COVID-19: o perspectiva italiana

Cheia succesului in managementul diabetului zaharat este educatia

Ghidul pentru persoanele cu diabet in perioada epidemiei de coronavirus

Vizita regulata la podiatru, o necesitate pentru persoanele cu diabet

3 categorii de persoane la care incaltamintea face diferenta intre normalitate si invaliditate

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere