Redactia Diabet-AZ | Rubrica: Piciorul diabetic | 5 aprilie 2021
Diabetul este o boala in care glicemia sau nivelul zaharului din sange se afla la un nivel ridicat, peste normal. Nivelul ridicat alglicemiei este cauzat de faptul ca organismul nu poate procesa zaharurile pe care le consumam.
Un nivel ridicat al glucozei din sange poate dezvolta probleme grave de sanatate in tot corpul. Terminatiile nervoase, rinichii si ochii sunt afectate. Diabetul, de asemenea, provoaca complicatii de natura cardiaca, accidente vascular cerebrale – si poate chiar sa duca la amputarea unui membru.
In timp, nivelul ridicat al glucozei din sange poate afecta nervii si vasele de sange.
Cand apar leziuni ale nervilor din cauza diabetului, acesta se numeste neuropatie diabetica. De obicei, sunt afectate extremitatile – bratele, palmele, picioarele si laba piciorului. Cand terminatiile nervoase sunt deteriorate dispare senzatia de durere cauzata de taieturi, ulcere (rani deschise) si infectii.
Diabetul zaharat este, de asemenea, asociat cu o afectiune cunoscuta sub numele de boala arteriala periferica sau PAD. Aceasta afectiune ingusteaza arterele, care transporta sangele spre membrele inferioare. Lipsa sangelui oxigenat in vasele de sange de la nivelul picioarelor interfereaza cu timpul de vindecare: ranile se vor vindeca mai incet si o taietura sau rana deschisa se poate infecta mai repede.
Adesea, o persoana care sufera de diabet zaharat, boala arteriala periferica si neuropatie nu va simti nicio durere care sa semnaleaze afectiuni la nivelul membrelor inferioare. Acest lucru creste riscul ca o leziune aparent simpla sa se agraveze si sa apara gangrena. Pentru a evita raspandirea cangrenei, care poate pune viata bolnavului in pericol, este posibil ca medicul chirurg sa fie nevoit sa amputeze degetul, laba piciorului sau piciorul afectat.
Nimeni nu vrea sa piarda un membru. Pentru a evita acest scenariu tragic, ingrijiti-va cu atentie picioarele. Iata cateva dintre procedurile recomandate:
Riscul de a pierde un membru este o amenintare foarte reala daca aveti diabet. Cel mai bun mod de a evita acest lucru este sa va ingrijiti si sa va supravegheati cu atntie bratele sau picioarele si sa mentineti nivelul zaharul din sange sub in limite normale. Daca va este dificil sa faceti acest lucru singuri, apelati la ajutorul medicului. Consultati un medic diabetolog sau endocrinolog pentru a va mentine glicemia sub control. Cereti sfatul unui podiatru pentru a vedea daca exista ulcere sau alte infectii la nivelul membrelor inferioare.
Acest articol este realizat cu sprijinul: