Anca Rusen | Rubrica: Alte complicatii | 1 martie 2019
O complicatie a diabetului zaharat despre care nu se vorbeste atat de mult este declinul cognitiv. Acesta este intalnit atat la pacientii cu diabet de tip 1, cat si la cei cu diabet de tip 2.
De exemplu, mai multe studii au aratat ca exista un risc ridicat pentru dezvoltarea dementei, a atrofiei cerebrale la pacientii diagnosticati cu diabet. De asemenea, semne ale disfunctiei cognitive pot sa apara in copilarie, dar si in viata de adult sau la batranete atunci cand este prezenta neurodegenerarea.
Sunt studii care sustin si faptul ca pacienții cu diabet zaharat au, de asemenea, un risc crescut de dezvoltare a bolii Alzheimer, comparativ cu alte persoane care nu au boala de fond.
Nu in ultimul rand, cercetatorii sustin ca in cazul copiilor cu diabet zaharat de tip 1 pot anumite dificultati de invatare, de memorare, practic exista riscul unor rezultate mai slabe scolare. Totodata, cu cat este mai mică varsta de debut a diabetului, cu atat este mai mare impactul cognitiv.
Toate aceste complicatii sunt accentuate si accelerate de hiperglicemia cronica. Acesta poate grabi neurodegenerarea.
Insa sunt si cercetatori care considera ca atentia, perceptia, memoria sunt alte functii care pot fi afectate din pricina diabetului.
Totodata, diabetul zaharat este un factor de risc considerabil pentru dementa vasculara. Iar in acest caz, se pare ca hiperinsulinemia constituie riscul de debut a problemelor.
Vestea buna este insa ca in ultimii ani, cercetatorii considera ca este posibil ca disfunctia cognitiva sa fie reversibila odata cu imbunatatirea controlului glicemic.