Asociatia de Podiatrie
Piciorul diabetic este una dintre cele mai grave complicatii ale diabetului zaharat, care afecteaza semnificativ calitatea vietii si poate avea consecinte extrem de grave, dizabilitante, in cazul in care nu este tratata si controlata eficient. Aceasta complicatie apare ca urmare a deteriorarii progresive a senzitivitatii nervoase (neuropatia diabetica), care in lipsa unei monitorizari atente permite aparitia unor rani (ulceratii) ce pot trece neobservate, se pot infecta si conduce la amputatii. Tocmai din cauza acestei complicatii, persoanele cu diabet zaharat au un risc de aproximativ 20 de ori mai mare sa sufere o amputatie fata de persoanele sanatoase.
Pe langa riscul de a dezvolta complicatii la nivelul picioarelor, persoanele cu diabet zaharat sunt expuse si altor afectiuni, asa cum este depresia.
Gestionarea diabetului genereaza o presiune crescuta si stres pentru persoanele afectate. Iar in cazul in care acestea au dificultati in mentinerea nivelului glicemic in limitele normale sau se confrunta si cu neuropatie diabetica, presiunea poate deveni chiar mai mare, din cauza ca pot avea senzatia ca pierd controlul asupra bolii, potrivit specialistilor.
Pe de alta parte, persoanele care sufera si de depresie si de diabet pot sa fie mai putin dispuse la a urma cu strictete regimurile alimentare impuse si regulile de ingrijire, care sunt niste factori importanti in asigurarea unui control eficient al bolii. De exemplu, pastrarea nivelului glucozei in sange in parametri optimi este extrem de importanta pentru preventia sau intarzierea afectarii nervoase, asociate neuropatiei diabetice. Manifestarile depresiei pot duce la neglijarea ingrijirii personale sau la complianta scazuta la tratament, aspecte ce pot contribui la evolutia nefavorabila a diabetului si la aparitia complicatiilor.
De altfel, depresia majora, o forma severa a bolii, este asociata cu un risc de 2 ori mai mare de picior diabetic.
In cazul in care este observata prezenta a trei sau mai multe dintre aceste simptome sau chiar si a unuia dintre ele, dar pentru o perioada mai indelungata (circa doua saptamani) persoana in cauza trebuie sa se adreseze specialistului.
Ingrijirea specifica depresiei este fundamentala nu doar din punctul de vedere al tratarii afectiunii, ci si raportat la managementul diabetului zaharat. Practic, eliminarea simptomelor depresiei poate contribui la mentinerea aderentei la tratamentul diabetului zaharat, la monitorizarea nivelului glicemic, urmarea unui stil de viata corespunzator, factori care ajuta la un control eficient al diabetului zaharat si, prin extensie, la prevenirea sau intarzierea instalarii complicatiilor precum neuropatia diabetica si piciorul diabetic.
Acest articol este realizat cu sprijinul:
Asociatia de Podiatrie