Diabetul zaharat tip 1

Articolul este realizat de Dr Luminita Florea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Reprezinta 5-10% din toate cazurile de diabet zaharat si este caracterizat prin distrugerea celulelor beta de catre sistemul imunitar al organismului si consecutiv aparitia deficitului absolut de insulina. De exemplu, in Statele Unite ale Americii, aproximativ 5% dintre persoanele cu diabet au tipul 1, iar pe glob se considera ca include aproximativ 10% din totalul cazurilor.

Ce este diabetul zaharat tip 1?

Diabetul apare atunci cand glicemia (nivelul seric al glucozei), denumita si zaharul din sange, este prea mare. Glucoza este sursa principala de energie pentru organism si provine in principal din alimentele pe care un om le consuma. Insulina, un hormon sintetizat de pancreas, ajuta glucoza din sange sa intre in celule pentru a fi utilizata ca si energie. Un alt hormon, glucagonul, lucreaza in paralel cu insulina (printr-un efect exact opus insulinei) pentru a controla nivelul glucozei din sange.

La persoanele cu diabet zaharat de tip 1 sistemul imunitar al organismului (care in mod normal lupta impotriva infectiilor) prin anticorpi specifici va ataca si va distruge celulele pancreatice care produc insulina. Ca rezultat, pancreasul nu va mai produce insulina. Fara insulina, glucoza nu poate intra in celule, iar nivelul glucozei din sange creste peste normal. Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 trebuie sa isi administreze insulina in fiecare zi pentru a ramane in viata.

Etichete: / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Luminita Florea

Medic specialist Diabet Nutritie si Boli metabolice la Clinica NEUROPAIN, str. Intrarea Silistraru nr. 28, sector 6, Bucuresti

Pe acelasi subiect:


Hipoglicemia

Diabetul MODY

Diabetul gestational

Diabetul zaharat tip 2

Prediabetul

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere