Prediabetul

Articolul este realizat de Dr Luminita Florea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Prediabetul se caracterizeaza prin valori crescute ale zaharului din sange (glicemie crescuta), dar nu suficient de mult pentru a fi diagnosticat ca diabet.

Odata ce o persoana are prediabet, evolutia in timp va fi spre pierdere continua a functiei beta-celulare ceea ce va conduce de regula, la diabet de tip 2. Expunerea cronica la nivele ridicate ale glicemiei cum se intampla in diabetul zaharat manifest afecteaza nervii si vasele de sange, ducand la complicatii cum ar fi boala cardiaca, accident vascular cerebral, orbire, insuficienta renala si amputari ale membrelor inferioare.

Studiile au aratat ca majoritatea persoanelor cu prediabet vor dezvolta diabet de tip 2 in decurs de aproximativ 10 ani, cu exceptia cazului in care isi schimba stilul de viata, ceea ce va duce la o incetinire (cresterea perioadei peste media de 10 ani) a transformarii prediabetului in diabet. Modificarile stilului de viata tintesc in mod special modificari ale greutatii corporale cu pierderi de 5 pana la 10% din greutatea corporala- prin modificari ale dietei si nivelului de activitate fizica (lupta impotriva sedentarismului si inlocuirea lui cu miscarea activa).

Valori ale glicemiei

Pacientul care are valori ale glicemiei inca in limite normale intre 100 si 125 mg/dl (valori considerate normale, care nu sustin clar un diagnostic de diabet) ar trebui sa fie informat ca o crestere a glicemiilor an de an, chiar daca aparent sunt inca in limite normale (dar in zona de alarma) trebuie sa fie interpretate ca un semnal care anunta existenta unui prediabet, adica starea care precede diabetul. Studiile arata ca 1 pana la 3 pacienti din 4 care sunt diagnosticati cu o forma de prediabet vor face diabet zaharat mai tarziu.

Diagnosticul prediabetului este foarte important, de aceea pacientul trebuie sa faca testul de toleranta la glucoza care poate confirma, sau nu, prezenta unui prediabet. De asemenea, trebuie retinut faptul ca oricine poate sa aiba prediabet fara sa aiba simptome evidente, specifice acestei perioade.

Cand trebuie sa mergi la medic?

Testele de detectare a prediabetului trebuie efectuate cu regularitate la adultii supraponderali sau obezi si care au unul sau mai multi factori de risc suplimentari pentru diabet.

Etichete: / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Luminita Florea

Medic specialist Diabet Nutritie si Boli metabolice la Clinica NEUROPAIN, str. Intrarea Silistraru nr. 28, sector 6, Bucuresti

Pe acelasi subiect:


Hipoglicemia

Diabetul MODY

Diabetul gestational

Diabetul zaharat tip 2

Diabetul zaharat tip 1

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere