Articolul este realizat de Dr Luminita Florea
Studiile au aratat ca majoritatea persoanelor cu prediabet vor dezvolta diabet de tip 2 in decurs de aproximativ 10 ani, cu exceptia cazului in care isi schimba stilul de viata, ceea ce va duce la o incetinire (cresterea perioadei peste media de 10 ani) a transformarii prediabetului in diabet. Modificarile stilului de viata tintesc in mod special modificari ale greutatii corporale cu pierderi de 5 pana la 10% din greutatea corporala- prin modificari ale dietei si nivelului de activitate fizica (lupta impotriva sedentarismului si inlocuirea lui cu miscarea activa).
Pacientul care are valori ale glicemiei inca in limite normale intre 100 si 125 mg/dl (valori considerate normale, care nu sustin clar un diagnostic de diabet) ar trebui sa fie informat ca o crestere a glicemiilor an de an, chiar daca aparent sunt inca in limite normale (dar in zona de alarma) trebuie sa fie interpretate ca un semnal care anunta existenta unui prediabet, adica starea care precede diabetul. Studiile arata ca 1 pana la 3 pacienti din 4 care sunt diagnosticati cu o forma de prediabet vor face diabet zaharat mai tarziu.
Diagnosticul prediabetului este foarte important, de aceea pacientul trebuie sa faca testul de toleranta la glucoza care poate confirma, sau nu, prezenta unui prediabet. De asemenea, trebuie retinut faptul ca oricine poate sa aiba prediabet fara sa aiba simptome evidente, specifice acestei perioade.
Articolul este realizat de Dr Luminita Florea
Medic specialist Diabet Nutritie si Boli metabolice la Clinica NEUROPAIN, str. Intrarea Silistraru nr. 28, sector 6, Bucuresti