Diabetul imi poate cauza rani la nivelul picioarelor?
Sursa News Medical
Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.
o Durerea diabetica a piciorului este reversibila?
o Cum trebuie ingrijit piciorul diabetic?
Durerea va poate adesea perturba somnul
Da, diabetul, in special un diabet defectuos controlat, unde nivelul zaharului din sange este ridicat, constituie o cauza majora a durerii la nivelul piciorului. Durerea diabetica a picioarelor se poate prezenta ca o durere sacaitoare in talpi, gambe si coapse sau poate prezenta senzatia de intepaturi in membrele inferioare. Durerea poate perturba adesea somnul noaptea. Unele persoane au dureri acute, ceea ce face dificil mersul. Acest lucru se intampla din cauza alterarii senzatiei la nivelul terminatiilor nervoase.
Prin urmare, pentru unele persoane, chiar si cutele unui cearsaf de pat pot sa provoace dureri insuportabile, care sa le afecteze somnul. Pe masura ce leziunile nervoase se agraveaza, simptomele se pot deplasa de la laba piciorului inspre coapse si apoi spre brate. Adesea, durerea la nivelul picioarelor se poate datora formarii de leziuni sau ulcere diabetice. Ulcerele piciorului diabetic se datoreaza vindecarii lente a leziunilor la persoanele care sufera de diabet. Nivelul ridicat al glicemiei si sanatatea precara a vaselor de sange contribuie la durerea diabetica a piciorului (neuropatie).
Uneori, poate exista opturarea sau comprimarea nervilor membrului inferior sub structurile osoase. Aceasta afectiune se numeste opturarea nervului femural, sindromul tunelului tarsian poate provoaca, de asemenea, dureri de picioare.
Durerea diabetica a piciorului este reversibila?
Neuropatia diabetica (afectarea nervilor) este de diferite tipuri. Majoritatea neuropatiilor diabetice sunt ireversibile, desi pot fi gestionate cu medicamente. Neuropatiile se manifesta in general dupa aproximativ 5 ani de la diagnosticarea diabetului. Puteti intarzia aparitia neuropatiei cu un control strict al zaharului din sange si a greutatii corporale.
Unele tipuri de neuropatii mai putin obisnuite sunt neuropatia diabetului indusa de tratament (TIND) si neuropatia diabetica anorexica.TIND poate aparea atunci cand pacientul incearca sa controleze nivelul glicemiei in mod drastic, intr-o perioada scurta de timp. Neuropatia diabetica anorexica este caracterizata de apetit redus provocand o scadere rapida in greutate dupa aparitia diabetului, care poate fi controlata si se poate imbunatati in cateva luni. Neuropatiile femurale sunt, de asemenea, reversibile daca sunt gestionate la timp.
Cu toate acestea, majoritatea persoanelor au simptome persistente si dizabilitati legate de deteriorarea nervilor, prin urmare, prevenirea este cel mai bun remediu.
Cum trebuie ingrijit piciorul diabetic?
Este posibil sa mentineti igiena picioarelor si sa evitati leziunile nervoase urmand sfaturile demai jos. Acestea sunt recomandate de Asociatia Americana a Diabetului pentru toate persoanele cu diabet zaharat.
Mentinerea constanta a nivelului normal de zahar din sange si a hemoglobinei glicate sau HbA1c, in limitele recomandate ajuta la mentinerea piciorelor sanatoase.
Daca aveti o problema la picioare, cereti urgent sfatul unui medic. Tratarea timpurie poate ajuta la prevenirea mai multor probleme care ar putea aparea ulterior. De exemplu, daca tratati o infectie a piciorului de la debut puteti preveni amputarea.
Metformina, un medicament utilizat pentru tratarea diabetului, este cunoscuta pentru provocarea deficitului de vitamina B12. Vitamina B12 si acidul folic sunt necesare pentru a mentine o buna sanatate a nervilor. Testarea regulata a deficitului de vitamina B12 si consumarea unor suplimente alimentare pot ajuta la mentinerea sanatatii nervilor si a mucoasei interioare a vaselor de sange.
Programarea controalelor periodice cu medicul dumneavoastra pentru o examinare amanuntita a piciorului, care include o examinare a pulsului la nivelul gleznei, a simturilor la presiune si atingere, precum si a indicelui brahial al gleznei (raportul dintre tensiunea arteriala a gleznei si cea din brat) va detecta timpuriu modificari la nivelul piciorului.
Autoexaminarea picioarelor si a talpilor in fiecare seara ajutandu-va de o oglinda. Trebuie sa verificati daca exista calusuri, blistere, zone inrosite, picioare reci si leziuni pe talpi. Un calus sau o batatura se poate transforma in ulcer diabetic, de aceea trebuie tratate urgent de un podiatru.
Stergeti bine picioarele dupa fiecare baie. Folositi o crema hidratanta pentru a preveni uscarea si craparea pielii piciorului. Nu folositi niciodata crema hidratanta intre degetele de la picioare.
Folositi intotdeauna incaltaminte confortabila in interiorul si in afara casei. Schimbati-va zilnic sosetele/ciorapii.
Evitati utilizarea pungilor cu apa fierbinte pentru a trata durerea de picioare. Daca aveti senzatie de amorteala din cauza deteriorarii nervoase avansate, apa fierbinte poate provoca arsuri.
Incaltamintea pentru piciorul diabetic este o investitie buna. Ea poate fi personalizata in functie de dimensiunile piciorului si a punctelor de presiune.
Renuntarea la fumat si alcool poate stopa avansarea bolii vasculare periferice (ingustarea vaselor de sange). Acest lucru va ajuta la incetinirea evolutiei neuropatiei.
Fiti atent in timp ce faceti miscare. Unele activitati fizice nu sunt recomandate persoanelor care sufera de neuropatie. Discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a initia un nou program de activitate fizica.
Taiati-va cu atentie unghiile de la picioare. Taiati drept si apoi piliti-le. Nu taiati cuticulele si blisterele. Apelati la un profesionist pentru taierea unghiilor incarnate.