Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Diabetul insipid este o tulburare neobisnuita, rara care provoaca un dezechilibru al fluidelor din corp. Atentie! Diabetul insipid nu are nicio legatura cu diabetul zaharat. Tulburarea este numita asa deoarece setea si urinarea excesiva sunt doua simptome asemanatoare. Dar manifestarile nu au legatura cu nivelul glicemiei, asa cum este in cazul bolii numite diabet zaharat.
Diabetul insipid este caracterizat printr-un consum excesiv de lichide, de ordinul litrilor (chiar 6, 8, 10 litri pe zi, uneori chiar mai mult).
Caracteristic este ca pacientul consuma apa si pe timpul noptii, se trezeste noapte din somn de sete. Este o trasatura ce diferentiaza diabetul insipid de anumite boli psihice, cum ar fi tulburarea obsesiv compulsiva in care pacientul are “obsesia” de a bea multa apa in timpul zilei, insa noaptea nu o face.
Diabetul insipid este o afectiune care apare din pricina functionarii incorecte a rinichilor, ca urmare a absentei sau functionarii necorespunzatoare a hormonului antidiuretic ADH numit vasopresina.
In literatura de specialitate exista doua forme de diabet insipid:
Specialistii sustin ca diabetul insipid apare de regula la persoanele care au boli de rinichi si la cei care au mult calciu in sange. De asemenea, poate aparea si la persoanele care nu consuma mai deloc sare in dieta.
Incapacitatea organismului de a mai regla cantitatea de fluide din organism ca urmare a unei tulburări a producției unui hormon antidiuretic numit ADH (vasopresina).
Diabetul insipid apare atunci cand organismul nu poate echilibra corect nivelurile de lichide.
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice