Anca Rusen | Rubrica: Diabet insipid | 27 februarie 2019
Diabetul insipid este o afectiune in care organismul isi pierde o cantitate prea mare de lichid prin urinare. Desi simptomele – sete și urinare excesiva sunt asemanatoare cu cele intalnite la diabetul zaharat, diabetul insipid nu este o alta forma a bolii. Practic, este o boala care nu are nici o legatura cu glicemia.
În realitate, diabetul insipid este o afectiune care nu are nicio legatura cu diabetul zaharat chiar daca au unele simptome in comun – setea intensa si urinare frecventa. Medicii spun ca diabetul insipid este o boala cauzata de functionarea incorecta a rinichilor, ca urmare a absentei sau functionarii necorespunzatoare a hormonului antidiuretic ADH numit vasopresina. Acest hormon este secretat, de regula, intr-o regiune a creierului numita hipotalamus, care este depozitat apoi in glanda hipofiza, de unde se elimina la nevoie.
Diabetul insipid este o tulburare rara care afecteaza reglarea nivelului de lichid corporal. Atunci cand un individ pierde prea multa apa se va confrunta cu o stare de slabiciune inexplicabila, letargie, dureri musculare, iritabilitate. In cazul copilului mic in afara semnelor de deshidratare, poate sa apara si febra sau scaderea brusca in greutate. De asemenea, in cazul copiilor se poate observa si o crestere greoaie. Diabetul insipid poate duce la deshidratare.
Diagnosticul cuprinde anumite teste si investigatii. De exemplu, pacientul va face testul de deprivare de apa. De asemenea, se poate face si un RMN. Uneori se face si un screening genetic.
Daca exista o forma usoara va fi necesar doar cresterea aportului de apa. Insa daca cauza o reprezinta o anomalie a hipotalamuslui de exemplu, medicul va tratata intai problema de fond. In cazul diabetului insipid nefrogenic se va recurge si la adoptarea unui regim alimentar si la cresterea cantitatii de apa pe care o bea persoana in cauza.