Diabetul insipid de la forme la tratament

Anca Rusen | Rubrica: Diabet insipid | 27 februarie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Diabetul insipid este o afectiune in care organismul isi pierde o cantitate prea mare de lichid prin urinare. Desi simptomele – sete și urinare excesiva sunt asemanatoare cu cele intalnite la diabetul zaharat, diabetul insipid nu este o alta forma a bolii. Practic, este o boala care nu are nici o legatura cu glicemia.

În realitate, diabetul insipid este o afectiune care nu are nicio legatura cu diabetul zaharat chiar daca au unele simptome in comun – setea intensa si urinare frecventa. Medicii spun ca diabetul insipid este o boala cauzata de functionarea incorecta a rinichilor, ca urmare a absentei sau functionarii necorespunzatoare a hormonului antidiuretic ADH numit vasopresina. Acest hormon este secretat, de regula, intr-o regiune a creierului numita hipotalamus, care este depozitat apoi in glanda hipofiza, de unde se elimina la nevoie.

In literatura de specialitate exista 2 forme de diabet insipid

  • Diabet insipid central – cand nu este produsa suficienta vasopresina. Acest tip de diabet insipid poate sa fie transmis genetic sau poate sa apara dupa traumatisme craniene, meningite, boli inflamatorii.
  • Diabet insipid nefrogenic – cand rinichii nu reactioneaza corespunzator in prezenta vasopresinei. Este o forma de diabet insipid care poate sa fie mostenita, sau poate sa fie provocat de o boala renala, litiaza renala, insuficienta renala, sau chiar de un nivel ridicat de calciu in sange.
  • Diabetul insipid dipsogen –reprezinta o poliurie secundara unui aport excesiv de apa. Practic, in acest tip de diabet insipid este afectat mecanismul setei. Setea este exagerata, necorelata, iar acest lucru duce la o intoxicatie cu apa.

Diabetul insipid este o tulburare rara care afecteaza reglarea nivelului de lichid corporal. Atunci cand un individ pierde prea multa apa se va confrunta cu o stare de slabiciune inexplicabila, letargie, dureri musculare, iritabilitate. In cazul copilului mic in afara semnelor de deshidratare, poate sa apara si febra sau scaderea brusca in greutate.  De asemenea, in cazul copiilor se poate observa si o crestere greoaie. Diabetul insipid poate duce la deshidratare.

Diagnosticul cuprinde anumite teste si investigatii. De exemplu, pacientul va face testul de deprivare de apa. De asemenea, se poate face si un RMN. Uneori se face si un screening genetic.

In ce consta tratamentul

Daca exista o forma usoara va fi necesar doar cresterea aportului de apa. Insa daca cauza o reprezinta o anomalie a hipotalamuslui de exemplu, medicul va tratata intai problema de fond. In cazul diabetului insipid nefrogenic se va recurge si la adoptarea unui regim alimentar si la cresterea cantitatii de apa pe care o bea persoana in cauza.

 

 

Etichete: / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


A fost adoptat proiectul de lege privind preventia si depistarea precoce a diabetului

Diabetul are miros?

Rata de deces cauzata de COVID-19 „de patru ori mai mare” in randul persoanelor cu diabet si hiperglicemie

Informatii referitoare la hemoglobina glicozilata (HbA1c)

Intelegerea importantei nivelului glicemiei – un pas important in gestionarea diabetului

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere