Diabetul LADA

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Diabetul LADA este diabetul latent autoimun al adultului (Latent autoimmune diabetes in adults), este o forma particulara de diabet zaharat, ce a mai fost descrisa ca si diabet zaharat de tip 1,5.

Acest tip de diabet zaharat apare de obicei, asa cum ii spune si numele, la adulti,  peste varsta de 35 ani.

Este o forma de diabet zaharat de tip 1 insa cu particularitati speciale. Desi are componenta autoimuna care declanseaza diabetul zaharat de tip 1, debutul diabetului LADA este unul lent si insidios ce poate dura mai multi ani.

Pentru a revedea mecanismul autoimun implicat in aparitia diabetului zaharat de tip 1, va rugam sa accesati articolul: ”De ce nu sunt cunoscute cauzele diabetului de tip 1?”.

Asadar, diabetul de tip LADA prezinta anticorpi pozitivi la fel ca si diabetul zaharat de tip 1 insa distrugerea celulelor beta-pancreatice este una mult mai lenta si astfel pacientul pastreaza inca niste rezerve de celule ce secreta insulina.

In cazul diabetului zaharat de tip 1 se distrug celulele beta-pancreatice rapid si nu se mai produce insulina, moment in care trebuie sa aducem insulina din exterior pentru ca pacientul sa supravietuiasca.

In cazul diabetului LADA, distrugerea celulelor beta-pancreatice este mai lenta, in ani, astfel la debutul bolii pacientii pot fi controlati doar cu dieta si antidiabetice orale. Urmand ca in timp, dupa ani de evolutie, dupa ce s-au distrus toate celulele beta-pancreatice, sa fie nevoie de tratament cu insulina.

Caracteristicile pacientului cu diabet LADA

Sunt similare cu cele ale pacientilor cu diabet zaharat de tip 2, insa de multe ori pacientul nu este obez el fiind normoponderal.

Ceea ce este diferit fata de diabetul zaharat de tip 1 este ca debutul in cazul diabetului LADA este peste varsta de 30 ani, in timp ce in cazul diabetului zaharat de tip 1, de obicei debutul este la varsta mica, in copilarie sau la varsta de adult tanar, in jurul varstei de 20 ani.

O alta diferenta intre diabetul zaharat de tip 1 si diabetul LADA este modalitatea de debut, in cazul primului debutul este brusc, boala se instaleaza in maxim cateva saptamani si de obicei debutul este cu o coma cetoacidotica inaugurala.

In cazul diabetului LADA debutul este lent, pe parcursul unei perioade de timp mult mai indelungata, fara coma cetoacidotica inaugurala.

Similar intre diabetul zaharat de tip 1 si diabetul de tip LADA este prezenta anticorpilor de autoimunitate in sangele pacientului. Pacientii din ambele categorii vor avea anticorpi indreptati impotriva enzimei glutamat-decarboxilaza (Anti GAD) si anticorpi anti-citoplasma celulelor insulare (ICA) pozitivi.

Este extrem de important atunci cand avem un pacient care este in jurul varstei de 30 ani si care se afla la debutul unui diabet zaharat, sa testam anticorpii mentionati mai sus pentru a elucida clar ce tip de diabet are . Prezenta sau absenta acestor anticorpi in sangele acestuia ne vor da diagnosticul corect  si tratamentul adecvat.

Desi la inceput diabetul de tip LADA poate fi tratat cu dieta si antidiabetice orale, daca pacientul are anticorpi pozitivi asta inseamna ca celulele lui beta-pancreatice vor fi distruse si in final va avea nevoie de tratament cu insulina.

Pacientii cu diabet de tip LADA au de foarte multe ori si alte boli autoimune asociate cum ar fi tiroidita autoimuna, lupusul, vitiligo, poliartrita reumatoida, boala celiaca. Acest fapt este similar si in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 1, si ei asociaza frecvent si alte patologii autoimune.

Criterii care ajuta la stabilirea diagnosticului de diabet tip LADA

Pentru a se pune acest diagnostic pacientul trebuie sa prezinte cel putin doua dintre aceste criterii:

  • varsta adulta la debut (intre 25 si 50 ani)
  • pacient normoponderal (IMC<25kg/m2)
  • simptomatologie acuta la debutul bolii
  • coexistenta unei alte boli autoimune
  • istoric de prezenta a unei boli autoimune la un membru al familiei

Diabetul zaharat tip LADA este asadar o forma particulara de diabet zharat, cu componente multiple intalnite la diabetul zharat de tip 1 dar care asociaza si caracteristici si componente ale diabetului zaharat de tip 2; ceea mai importanta fiind insulinorezistenta.

Iata de ce denumirea de diabet zaharat 1,5 pare a fi justificata, desi Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a incadrat diabetul LADA in categoria diabetului zaharat de tip 1.

Etichete: / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere