Every day health
Parodontita (popular “parodontoza”) si diabetul sunt ambele clasificate ca fiind tulburari cronice. Parodontita este o infectie a gingiilor care se manifesta atat in forme usoare cat si severe, iar diabetul este o tulburare metabolica care duce la cresterea nivelului zaharului din sange.
Cercetarile au indicat o relatie bidirectionala intre aceste doua conditii; in timp ce diabetul creste sansele de a dezvolta parodontita, debutul acestei afectiuni face mai dificil controlul nivelului de zaharului din sange al persoanei afectate.
in prima faza, acesta afectiune poarta numele de gingivita. Ea provoaca inflamarea gingiilor ca urmare a depunerii de alimente intre gingie si dinti, ceea ce duce la formarea tartrului. Gingivita poate fi vindecata cu o curatare profesionala a dintilor si tratament medical. Totusi, gingivita netratata se poate agrava si provoca parodontita. Parodontita este o infectie grava a gingiei care afecteaza tesutul moale si distruge osul care sustine dintii.
Anumiti factori creeaza predispozitie, cum ar fi istoricul familial, eliminarea necorespunzatoare a tartrului si nivelul glicemiei in sange necontrolat. Acestea pot face ca o parodontita usoara sa se transforme intr-o forma severa de parodontoza.
Exista o relatie bidirectionala intre parodontita si diabet. Acesta din urma provoaca o forma severa de parodontoza, care, la randul ei, are ca rezultat complicatii asociate diabetului. De fapt, parodontita in sine este considerata ca fiind una dintre complicatiile diabetului.
Persoanele care sufera de parodontita prezinta un risc mai mare de a se imbolnavi de diabet zaharat. Studiile sugereaza, de asemenea, ca persoanele care sufera de diabet zaharat de tip 1 si prezinta parodontita, au mai multe sanse de a dezvolta cetoacidoza, retinopatie si neuropatie.
Un studiu de caz a aratat, de asemenea, ca diabeticii cu parodontita au un risc mai mare de complicatii cum ar fi proteinurie, accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitor, angina, infarct miocardic si insuficienta cardiaca, comparativ cu pacientii cu parodontita in faza usoara.
S-au observat aparitia unor schimbari specifice in tesutul gingival, care incepe sa se retraga si o deteriorare a masei osoase, la pacientii cu niveluri mai ridicate de zahar in sange fata de cei cu un indice glicemic mai scazut. Pierderea osoasa alveolara poate fi de pana la 11 ori mai mare la pacientii cu diabet zaharat tip 2 necontrolat.
Aceste studii indica incidenta mai mare a complicatiilor diabetului la pacientii cu parodontita, in special in cazul formei severe.
Acest articol este realizat cu sprijinul:
Every day health