Sursa News Medical
Diabetul se caracterizeaza prin niveluri ridicate ale zaharului din sange. Este asociat cu multe complicatii de sanatate, inclusiv cu anomalii in etapele de vindecare a ranilor: vindecarea lenta a ranilor si in cazuri severe, poate duce la amputari ale membrelor.
Diabetul zaharat (DZ) se caracterizeaza prin niveluri ridicate ale zaharului din sange pe o durata lunga de timp. Exista trei tipuri principale de diabet:
Simptomele diabetului includ: scaderea in greutate, urinare frecventa, sete excesiva si foame intensa. Tipul 1 de diabet se dezvolta, in mod normal, destul de repede, in timp ce tipul 2 se instaleaza treptat.
Diabetul poate fi controlat prin mentinerea nivelurilor de zahar din sange cat mai aproape de valorile normale. Unele masuri, pentru a realiza acest lucru, sunt mentinerea greutatii corporale in limite normale, practicarea, in mod regulat, a exercitiilor fizice si o dieta sanatoasa. Aceste modificari ale stilului de viata pot chiar impiedica si dezvoltarea diabetului de tip 2.
Pe langa modificarile stilului de viata, tratamentul medical poate fi utilizat in tratarea diabetului. Medicamentele antidiabetice reduc nivelul zaharului din sange, iar inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, scad tensiunea arteriala. Persoanele cu obezitate si diabet zaharat de tip 2, pot opta pentru o interventie chirurgicala de specialitate care are ca rezultat scaderea in greutate.
Diabetul poate duce la mai multe complicatii de sanatate, multe dintre acestea pot aparea in timp. O complicatie majora a diabetului zaharat este afectarea vaselor de sange, care rezulta din tensiunea arteriala ridicata. In acest mod, diabetul dubleaza riscul bolilor cardiovasculare si accidentelor vasculare cerebrale. De asemenea, diabetul provoaca leziuni vaselor mici de sange care alimenteaza ochii, rinichii si nervii.
Vindecarea unei rani este un proces foarte complex. Acesta implica actiuni ale multor tipuri de celule la locul unde se afla plaga, precum si celulele care migreaza catre locul plagii. Vindecarea unei rani cuprinde 4 faze distincte:
Aceasta etapa apare foarte repede dupa o ranire. Trombocitele din sange se aduna, lipindu-se intre ele pentru a forma un fel de bariera pe rana, eliberand, de asemenea, substante chimice care promoveaza coagularea. Fibrinogenul proteic din plasma este activat pentru a forma fibrina, o proteina stantanta. Fibrina formeaza un fel de plasa pentru a prinde trombocitele si alte celule din sange. Astfel se formeaza un cheag care sigileaza rana.
Aceasta etapa implica eliminarea celulelor moarte si deteriorate, precum si agentii patogeni, cum ar fi bacteriile, cu ajutorul leucocitelor. Curatenia ranii este continuata de niste celule albe din sange, numite macrofage, ele secreta si factori de crestere ce ajuta la dezvoltarea noilor celule. Acestea provoaca migrarea si diviziunea celulelor in etapa urmatoare.
Acest pas incepe cu producerea de noi vase de sange (angiogeneza). Colagenul este de asemenea depus la locul plagii, un fel de matrita pe care se va construi mai tarziu pana cand marginile ranii se unesc. In final, se formeaza si noi vase de sange ce vor iriga portiunea proaspat refacuta. In acest timp, rana este acoperita de o crusta, formata din sange inchegat si deshidratat, care reprezinta un pansament natural.
In timpul acestei ultime etape straturile de colagen se rearanjeaza asa incat pielea devine mai rezistenta, si celulele care nu mai sunt necesare sunt indepartate (prin apoptoza).
Dupa cum s-a mentionat mai sus, angiogeneza (procesul de generare/formare a vaselor de sange.) este cheia vindecarii ranilor. Diabetul conduce la o scadere a angiogenezei, intarziind inchiderea plagii care poate duce la aparitia unui fenomen obisnuit in diabet, si anume, la ranile care nu vindeca. Diabetul modifica, de asemenea, capacitatea macrofagelor (celulele care ajuta la curatarea ranii) de a trece de la un fenotip pro-inflamator la un fenotip pro-reparativ, ceea ce creste profilul inflamator la ranile diabetice.
Nivelurile factorului de crestere derivat de la trombocite, care ajuta la maturizarea tesutului capilar sunt, de asemenea, scazute la ranile diabetice. O stare diabetica conduce, de asemenea, la o scadere a populatiei de celule progenitoare endoteliale din maduva osoasa. Aceasta va scadea vascularizatia in tesuturile diabetice, si va afecta vindecarea ranilor.
Procesul de vindecare a ranilor este foarte complex si implica multe etape. Angiogeneza (producerea de noi vase de sange) este un factor care contribuie la vindecarea unei rani. Diabetul perturba vindecarea ranilor in multe feluri, dar efectul pe care il are asupra angiogenezei, este un factor major in vindecarea lenta a ranilor, observata la pacientii diabetici.
O mai buna intelegere a diabetului si modul in care acesta afecteaza procesele implicate in vindecarea ranilor, va permite in viitor, tratamente mai bune la pacientii diabetici cu rani.
Acest articol este realizat cu sprijinul:
Sursa News Medical