Diabetul zaharat, risc major pentru sanatatea picioarelor

Asociatia de Podiatrie

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

La nivel global, 1 din 11 persoane sufera de diabet zaharat. In Romania, situatia este similara din acest punct vedere. Conform studiului PREDATORR, diabetul zaharat afecteaza 1 din 10 persoane, mai precis 11.6% dintre adultii cu varste intre 20 si 79 de ani.

Cel mai ingrijorator aspect al acestor statistici este faptul ca o parte dintre acestia nu stiu ca au diabet, iar din acest motiv se afla la risc ridicat de aparitie al complicatiilor majore la nivelul piciorului.

Nivelul crescut al glucozei din sange pe perioade indelungate poate produce leziuni vasculare generalizate, inclusiv la nivelul picioarelor, indiferent daca diabetul zaharat a fost depistat sau nu.

Rolul persoanei cu diabet zaharat si a familiei acestuia, pe langa preventie, screening si ingrijire specializata din partea unei echipe multidisciplinare, este foarte important in contextul combaterii complicatiilor severe de la nivelul piciorului, cum ar fi piciorul diabetic.

Lupta se duce in fiecare zi, astfel ca pacientul preia o parte din responsabilitate asupra tratamentului.

Incidenta piciorului diabetic, in crestere

Peste 6 din 100 de persoane cu diabet au obstructii ale arterelor periferice, arata datele la nivel mondial. Aceasta complicatie severa la nivel macrovascular este principala cauza de amputatii non-traumatice in lume.

Pe langa povara medical ridicata, complicatiile de la nivelul piciorului sunt o povara si din punct de vedere financiar. Costurile cu ingrijirea persoanelor cu picior diabetic sunt de 5 ori mai mari decat la persoanele fara ulceratii.

Mai mult, in jur de o treime din costurile asociate diabetului sunt generate de ingrijirea persoanelor cu ulceratii la nivelul picioarelor. De exemplu, costurile pentru ingrijirea unei persoane care are o ulceratie la picior sunt de pana la 5.4 ori mai mari decat costurile necesare ingrijirii unei persoane cu diabet dar fara aceasta problema.

Problematica ulceratiilor este ca pot trece nedepistate, datorita sensibilitatii nervoase deteriorate in urma expunerii indelungate la un nivel de glucoza ridicat in sange. Pierderea sensibilitatii nervoase scade sansele ca persoana cu diabet sa observe in timp util ulceratiile aparute in urma ranilor sau loviturilor.

Exista si alti factori de risc care contribuie la aparitia ulceratiilor, cum ar fi fumatul, hipertensiunea arteriala, dislipidemia si perioada de timp scursa de la diagnosticul de diabet zaharat.

Vindecarea ulceratiilor devine mai greu de realizat in aceste cazuri. Insa, exista un profesionist in domeniul sanatatii – podiatrul, a carui interventie poate insemna diferenta intre amputatie si integritatea piciorului.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / /

Asociatia de Podiatrie

Pe acelasi subiect:


Piciorul diabetic si COVID-19: o perspectiva italiana

Cheia succesului in managementul diabetului zaharat este educatia

Cum se trateaza piciorul diabetic in Marea Britanie in timpul pandemiei

Ghidul pentru persoanele cu diabet in perioada epidemiei de coronavirus

Vizita regulata la podiatru, o necesitate pentru persoanele cu diabet

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere