Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Daca vorbim despre diabet zaharat, fie el de tip 1 sau tip 2, jumatate din tratamentul acestei boli il reprezinta dieta. Exista in acest moment mai multe tipuri de diete: dietele „fix pe fix” in care se stabileste exact cantitatea de HC (hidrati de carbon), diete ajustabile si diete libere.
In cele ce urmeaza vom discuta despre dietele prestabilite si care sunt avantajele si dezavantajele unei astfel de diete.
Un regim strict al pacientului cu diabet zaharat va duce la un control metabolic mai bun si va ajuta pacientul sa isi controleze atat valorile glicemice cat si cantitatea de medicatie orala sau insulina de care acesta va avea nevoie.
Dietele „fix pe fix” sunt concepute pentru ca pacientului sa ii fie mai usor sa respecte regimul necesar bolii lui. Astfel, un pacient nou diagnosticat va primi la momentul externarii, sau la momentul diagnosticului in cabinetul ambulatoriu al medicului diabetolog, o dieta. De cele mai multe ori dieta va fi una prestabilita.
Unui pacient i se vor da cantitati exacte de HC pe care sa le consume la fiecare masa si/ sau gustare.
Pentru a revedea tipurile de insulina si modalitatile ei de actiune, va rugam sa accesati articolele: „Totul despre insulina” si „Tipuri de insulina„.
Dupa ce i s-a explicat pacientului cate mese si cate gustari trebuie sa aiba in fiecare zi, i se va explica si continutul fiecarei mese/gustari. De regula exista un numar fix de hidrati de carbon care este impartit la numarul de mese. Astfel vom avea 160g HC, 180g HC, 200g HC, 220g HC si mai rar 240-250g HC impartiti in 3, 4, 5 sau 6 mese.
De exemplu 180g HC in 6 mese poate arata astfel:
50+10+50+10+40+20=180 g HC
Pentru a vedea mai multe modele de impartire a hidratilor de carbon pe mese/gustari, va rugam sa accesati articolul: „Tipuri de diete in diabet (exemple: 160 HC, 180 HC, 200 HC, 220 HC)”.
Cu ce il ajuta pe pacient sa stie ca la ora pranzului ii este recomandat sa consume 50g HC?
Ei bine, aceste diete „fix pe fix” si-au dovedit eficacitatea in pastrarea echilibrului glicemic. Este mult mai simplu pentru un pacient sa stie ca are de mancat o cantitate exacta si astfel el isi poate respecta dieta.
I se explica pacientului din ce poate sa isi compuna cantitatea de hidrati pe care o are la respectiva masa. El poate obtine 50g HC din mai multe combinatii:
Un pacient care primeste aceste informatii si i se explica cum sa le foloseasca, va respecta cantitatea de hidrati de carbon prescrisa si nu va risca sa isi creasca glicemiile din cauza ca mananca prea mult.
Avantajul dietelor „fix pe fix” constau in usurinta cu care pacientul o poate aplica odata ce i s-a prescris, avand prestabilite cantitatile de alimente si combinatiile in care le poate consuma. El va sti, la orice masa, cat si cum sa manance si nu va risca sa cuprinda in alimentatia lui alimente nepermise cantitativ sau calitativ.
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice