Dieta pacientului diabetic dupa perioada sarbatorilor

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

O mare parte din tratamentul diabetului zaharat fie ca este de tip 1 fie ca este de tip 2, fie ca este tratat cu antidiabetice orale, fie ca este tratat cu insulina, o reprezinta dieta. Diata care in perioada sarbatorilor de iarna este destul de neglijata de catre pacienti. Pentru a revedea modele de dieta pentru pacientii tratati cu ADO sau insulina, va rugam sa accesati articolele:”Tipuri de diete pentru pacientii tratati cu antidiabetice orale” si „ Tipuri de dieta pentru paientii tratati cu insulina„.

In general, aceasta este perioada in care ni se spune ca au fost „ocazii” speciale si ca nu s-a putut sa nu manace si ei „ceva”. Din pacate acel „ceva” sau acel „gustat” se transforma de foarte multe ori in excese alimentare si duce la cresterea valorilor glicemiei.

Dupa ce se incheie perioada sarbatorilor, de regula dupa Sfantul Ioan, se recomanda ca pacientii sa isi reia dietele prescrise de catre medic si sa incerce chiar o „dezintoxicare” daca o putem numi asa.

Numarul de mese si cantitatea de carbohidrati

Este foarte important ca pacientul sa isi reia numarul de mese si sa revina la cantitatea de hidrati de carbon recomandata. Pentru a revedea modele de dieta in functie de numarul de hidrati de carbon recomandat va rugam sa accesati articolul: Tipuri de diete in diabet – exemple de diete (160 HC, 180 HC, 200 HC, 220 HC).

In acest fel, va reduce cantitatea de zaharuri pe care a consumat-o in perioada de sarbatori si glicemiile vor reveni si ele la valori mai bune. Rezultatele nu se vor vedea peste noapte, insa dieta isi va produce efectele benefice in cele din urma.

Un alt motiv pentru care pacientul trebuie sa reduca cantitatea de dulciuri, paine, paste fainoase, orez si fructe este ca in acest fel el va reusi sa scape de eventualele kilograme in plus pe care le-a acumulat de sarbatori. Daca va reusi sa slabeasca va reusi sa amelioreze si sindromul de insulino rezistenta, sindrom care este principala cauza a aparitiei diabetului zaharat de tip 2. Pentru a revedea explicatia sindromului de insulino rezistenta, va rugam sa accesati articolul :”Totul despre cauzele diabetului zaharat de tip 2„.

Alimente preparate dietetic

Un alt aspect important in dieta pacientului diabetic din perioada de dupa sarbatori, este modalitatea de preparare a mancarii. I se recomanda pacientului sa consume alimente preparate cat mai dietetic, cel mai bine fierte, la cuptor sau la gratar, nu alimente prajite in baie de ulei. Mancarea tipica de sarbatori este bogata in grasimi ceea ce poate duce la un dezechilibru al colesterolului si al trigliceridelor.

Pe langa medicatia specifica de scadere a grasimilor din sange, pacientul trebuie sa limiteze si consumul alimentar de grasimi. Iar dupa o perioada atat de „incarcata” de carne si preparate din carne de porc, este necesara o dieta cat mai vegetariana, lipsita de grasimi.

Un alt aspect care trebuie avut in vedere este consumul de sare. La mesele festive, pe langa carnea traditionala, se obisnuieste sa sa puna celebrele muraturi. Credinta populara este ca ele „mai taie din greata” produsa de prajeala carnii.

Muraturile contin cantitati mari de sare care poate duce la cresterea Tensiunii arteriale si la acumulare de apa in tesuturi. Din cauza unui consum mare de sare anumite parti ale corpului se pot umfla, in special picioarele sau pleoapele prin retentia de lichide.

Dupa ce au trecut sarbatorile, este bine sa consumam sare in cantitati cat mai mici, daca se poate doar un „varf” de sare adaugata la prepararea mancarii pentru a-i da gust. Nu se va mai aduaga sare peste mancarea deja gatita.

Consumul de alcool

In ultimul rand, dar la fel de important ca toate cele de mai sus, dupa ce s-au terminat sarbatorile, nu mai este permis consumul de alcool. Acesta nu este indicat pacientilor cu diabet zaharat din numeroase motive si este bine sa nu il avem in alimentatie. Daca de sarbatori, pacientul a „gustat” un pahar la mesele festive, acum el nu mai trebuie sa se apropie de alcool.

Exista o alta credinta populara, ca grasimea din alimente este „topita” de catre alcoolul concentrat (tuica, palinca) daca este consumat inainte de a manca. Nu este adevarat, ba mai mult alcoolul in combinatie cu grasimile din alimentatie poate duce la o boala grava numita Pancreatita Acuta. Boala care poate fi chiar si fatala.

Dieta pacientului diabetic din perioada urmatoare sarbatorilor de iarna, este in mare dieta lui normala din cursul anului numai ca trebuie respectata mult mai strict, tocmai pentru a compensa excesele pe care le-a facut in perioada respectiva.

Etichete: / / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2025

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere