Dieta Paleo

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

O alta dieta la moda in ultima vreme este dieta Paleo. Aceasta promoveaza o alimentatie similara cu cea din Paleolitic, de unde ii vine si numele. Promotorii acestei diete spun ca omul ar trebui sa se hraneasca ca si stramosii lui pentru a evita bolile moderne, care in antichitate nu erau prezente. In acea epoca omul era vanator si se hranea cu animalele pe care le vana sau cu ce fructe sau legume putea sa culeaga in functie de sezon.

Alimente permise

Astfel, este permis consumul de carne, peste, oua, legume cu exceptia cartofului (care a fost adus in Europa de catre Columb mult mai tarziu), uleiuri, fructe si nuci.

Alimente interzise

In cadrul dietei Paleo sunt interzise consumurile de:

  • cereale – deoarece au fost aduse in Europa mult mai tarziu, din continentul American,
  • lactatele sunt si ele interzise,
  • leguminoasele,
  • cartoful,
  • zaharul,
  • sarea,
  • tot ceea ce este procesat sau rafinat pe motiv ca in acea epoca nu existau aceste procedee.

Sa fim seriosi! Unde mai gasim noi, in zilele noastre, sa cumparam carne de mamut? Sau cum putem consuma alimente similare cu acea perioada daca s-a schimbat totul in jur, incepand cu clima, cu modul de viata, modul de alimentatie. In zilele noastre oamenii nu mai sunt vanatori, pescari si culegatori de fructe ale padurii. In vremurile noastre alimentele se iau de la supermarket sau in cel mai bun caz de la o sursa proprie bio si se prepara conform locului in care traim.

Frica de bolile moderne

Cei care au dezvoltat dieta Paleo sustin ca daca vom manca ca in paleolitic nu ne vom mai imbolnavi de bolile moderne, cum ar fi cancerul. Bine, bine, dar cum ramane cu bolile acelor timpuri? In vremea respectiva speranta de viata a unui om era de sub 40 de ani, asta daca nu il mancau salbaticiunile naturii.

Oamenii nu aveau o alimentatie corecta, nu aveau toate principiile alimetare asigurate din alimentele timpului respectiv, motiv pentru care nici nu traiau asa mult ca omul din zilele noastre. Sigur, nu faceau cancer, nici nu il descoperisera, nici nu ar fi stiut cum sa-l recunoasca probabil, dar mureau de la o raceala mai puternica. Organismul lor nu isi dezvoltase imunitatea, nici nu ar fi avut cum sa o faca printr-o dieta ata de restrictiva. Si atunci, ma intreb: de ce ne-am dori sa mancam ca in paleolitic (desigur, daca am putea)?

Etichete: / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere