Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Lumea moderna a adus cu ea si probleme de sanatate derivate din alimentatie, si anume obezitatea si toate bolile care deriva din ea, de la bolile sistemului cardiovascular, la diabet zaharat de tip 2. Din aceste motive s-a creat necesitatea inventarii unor cure de slabire care sa combata aceasta problema mondiala. In cele ce urmeaza vom detalia cateva diete “la moda” in ultimii ani: dieta Rina si dieta disociata.
Din ce in ce mai multe persoane ajung sa fie adeptii dietei Rina, care este o dieta ce se bazeaza pe principiul de a nu combina alimentele intre ele. Sustinatorii acestei diete spun ca prin combinarea grupelor alimentare la aceeasi masa sau chiar in aceeasi zi, se ingreuneaza dieta si astfel pacientul se ingrasa.
Aceste zile sunt succesive si se repeta intr-un ciclu de 28 de zile.
Aceasta dieta are rezultate in ceea ce priveste scaderea in greutate si din cauza faptului ca ea limiteaza numarul de calorii pe care un om il manaca intr-o zi, nu prin impartirea pe zile, ci prin celelalte reguli pe care pacientul trebuie sa le urmeze. Pacientul nu are voie sa foloseasca ulei la prepararea mancarii, nu are voie sa consume alcool, nu are voie sa ia ultima masa mai tarziu de ora 20.00 si acea masa trebuie sa fie, cantitativ, jumatate din masa de pranz. Astfel, pacientul manaca mai putine calorii si slabeste.
Dieta disociata se bazeaza pe acelasi principiu, sa nu consumam alimente din clase diferite la aceeasi masa sau in aceeasi zi, promovand astfel o digestie mai buna, care va duce si la o pierdere in greutate. Aici avem un tipar de 7 zile in care se consuma alimente diferite (ziua de carne, ziua de legume, ziua de lactate, ziua de fructe, ziua de peste, ziua de cereale si ziua de oua). Tipar ce se repeta pana la atingerea greutatii dorite.
O astfel de dieta (fie ea numita Rina, fie numita disociata) nu este fiziologica, nu este buna pentru organism, deoarece ea nu asigura toti nutrientii de care omul are nevoie pentru a functiona normal intr-o zi. Organismul este obligat sa functioneze din rezervele lui, care se vor termina intr-un final, iar mai apoi organsimul incepe sa se imbolnaveasca in lipsa nutrientilor de care are nevoie.
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice