Sursa News Medical
Genele care predispun o persoana sa aiba un abdomen „in forma de mar” pot genera riscuri crescute de boli de inima si diabet de tip 2, sugereaza un studiu de specialitate.
Multe cercetari anterioare au sugerat ca o talie groasa poate fi deosebit de nesanatoasa, in comparatie cu soldurile si coapsele groase („in forma de pere”). Aceasta noua cercetare sugereaza ca, persoanele la care surplusul de kilograme se depune pe abdomen, tind sa fie mai predispuse la diabet si boli de inima.
Totusi aceste studii nu dovedesc o legatura cauza-efect, a declarat directorul cercetarilor cardiovasculare din Centrul Medical al Institutului Intermountain din Salt Lake City.
Dar, noile descoperiri „fac un pas mai departe”, si dau „o greutate considerabil mai mare” dovezilor ca excesul de grasime de pe abdomen contribuie la aparitia diabetului si bolilor de inima, a declarat un alt cercetator.
Acest lucru se datoreaza faptului ca studiul a adoptat o abordare diferita a problemei: cercetatorii au analizat daca genele care predispun la obezitate abdominala au, de asemenea, legatura cu riscul de a dezvolta diabet si boli de inima – si daca acest lucru este independent de alti factori cum ar fi greutate corporala.
De fapt aceasta era adevarata problema.
Rezultatele au fost publicate in Jurnalul Asociatiei Medicale Americane.
Un cercetator de la Universitatea Bristol din Anglia, a scris un editorial care a insotit studiul: „Acest studiu sugereaza ca raportul talie-sold influenteaza aparitia bolilor”, iar acest lucru este independent de indicele de masa corporala.
Concluziile nu dovedesc ca absenta grasimii in exces de pe abdomen ar putea reduce riscul de diabet sau boli de inima, a subliniat cercetatorul. Dar alte investigatii au sugerat acest lucru.
Pentru studiu, cercetatorii de la Universitatea Harvard si Massachusetts General Hospital din Boston s-au concentrat pe 48 de variante de gene care au legatura cu raportul dintre talie si sold si au determinat un „scor de risc” genetic.
Apoi au aplicat scorul la peste 400.000 de adulti, care au luat parte la mai multe studii anterioare de sanatate.
Pentru a considera ca o anumita cantitate de grasimea depusa pe abdomen este inofensiva, scorul genetic al riscului a fost ajustat pentru indicele de masa corporala – greutatea raportata la inaltime.
In final, studiul a constatat ca masa de grasime depusa in jurul taliei prezenta risc.
Pe baza scorurilor genetice, fiecare abatere standard in raportul dintre talie si sold a crescut riscul de boala cardiaca cu 46%, iar riscul de diabet de tip 2 a crescut cu 77%.
Persoanele cu risc genetic de a avea o talie groasa au fost predispusi, de asemenea, la tendinta de a avea glicemie mai mare, tensiune arteriala si nivelul trigliceridelor mare – toti acestia fiind factori de risc pentru diabet sau boli de inima.
Acestea sunt „dovezi destul de puternice” ca excesul de grasime abdominala contribuie in mod direct la aparitia diabetului si a bolii de inima, a declarat autorul principal al studiului.
Acest lucru presupune ca persoanele cu variatii ale respectivelor gene, dezvolta mai intâi obezitate abdominala, iar aceasta creste riscul pentru cele doua boli.
Si totusi, aceste concluzii nu sunt o dovada categorica.
Este posibil, spun cercetatorii, ca genele care contribuie la obezitatea abdominala, sa ajute la aparitia diabetului si a bolilor de inima – prin alte mecanisme, in afara de grasimea depusa in exces pe abdomen.
Totusi, toata lumea a fost de acord cu ce presupun rezultatele studiului: prevenirea sau eliminare excesului de grasime din jurul taliei ar putea ajuta la eliminarea a doua boli majore.
Și chiar daca anumite gene pot cauza o predispozitie la obezitate abdominala la unele persoane, asta nu inseamna ca este ceva netratabil.
Dieta, exercitiile fizice si alte obiceiuri sanatoase de viata pot face diferenta, sustin initiatorii studiului.
Sursa News Medical