Sursa News Medical
Exista terapii care pot ajuta la diminuarea durerii neuropatice, imbunatatirea fluxul sanguin si reduce riscul de slabiciune musculara.
Acestea includ:
Cu toate acestea, este putin probabil ca aceste metode sa ofere solutii pe termen lung.
O alta optiune este stimularea electrica transcutanata nervoasa sau TENS. Aceasta terapie serveste ca tratament pentru neuropatie diabetica dureroasa.
Unele rezultate pozitive in acest sens sustin utilizarea terapiilor cu magneti, laser, reiki si lumina pentru reducerea sau controlul durerii nervoase.
Tratamentele adoptate pentru diminuarea durerii ajuta adesea la ameliorarea neuropatiei, dar daca totusi nu dau rezultate eficiente, trebuie apelat la un tratament medical.
Cand durerea este severa, medicul diabetolog sau ortopedul poate prescrie opioide. Cu toate acestea, cel mai bine este sa evitati aceste medicamente daca este posibil, pentru ca exista risc de dependenta.
Majoritatea medicamentelor pe care medicii le prescriu pentru neuropatia diabetica sunt concepute pentru a tinti durerea neuropatica. Unele pot avea reactii adverse neplacute, pot crea dependenta si nu vor vindeca afectiunea.
Desi nu este posibila vindecarea neuropatiei diabetice, se pot reduce riscurile de a dezvolta simptome severe si complicatii suplimentare.
Modalitatile de a face acest lucru depind de tipul de neuropatie.
Sindromul tunelului carpian este un tip comun de neuropatie focala.
Aceasta este cea mai frecventa forma de neuropatie diabetica. Simptomele frecvente includ durere, amorteala si furnicaturi in brate, maini, gamba si laba piciorului.
Pierderea senzatiei poate face ca bolnavul sa nu sesizeze leziunile. Persoanele cu diabet zaharat ar trebui sa-si verifice picioarele in fiecare zi pentru a vedea daca exista rani, infectii sau modificari de culoare a pielii si sa mentina picioarele cat mai curate posibil. De asemenea, unghiile de la picioare se taie pentru a evita iritarea sau lezarea pielii.
Pentru a preveni complicatiile, evitati expunerea picioarelor la riscul de a fi ranite, iritanti, sau germeni. Evitati mersul descult sau folosirea in comun a unor obiecte de igiena personala. Daca apar simtome neobisnuite, persistente sau grave trebuie sa consultati medicul.
Fara un tratament, exista riscul de infectie si, eventual, de amputare.
Afectarea nervilor poate duce la dureri la nivelul soldurilor, coapselor, bazinului si feselor, precum si la senzatia de slabiciune musculara si durere la nivelul picioarelor.
Aceasta implica deteriorarea unui anumit nerv sau a unui grup de nervi din organism. O caracteristica definitorie a acestui tip de neuropatie diabetica dureroasa este faptul ca apare brusc, fara simptome si se manifesta prin slabiciune musculara, durere si pierderea senzatiei in zona afectata.
Sindromul tunelului carpian, care apare in incheietura mainii, este cea mai frecventa afectiune.
Aceasta implica deteriorarea nervilor care controleaza functiile involuntare ale corpului, cum ar fi ritmul cardiac si respirator, tranzitul gastro-intestinal, functia sexual si tensiune arteriala.
Neuropatia autonoma poate face ca o persoana cu diabet zaharat sa observe mai greu ca nivelul glicemiei i-a scazut periculos de mult.
Cercetatorii continua sa investigheze de ce si cum apare neuropatia diabetica. De asemenea, cauta optiuni de tratament mai eficace, ca de exemplu, medicamente care blocheaza sau modifica semnale specifice ale durerii.
Rezultatele unui studiu de laborator, publicat in 2013, sugereaza ca medicamentele care vizeaza canalele de calciu de tip T pot ajuta la diminuarea durerii cauzate de neuropatia diabetica, fara riscul de a crea dependenta.
Un alt studiu efectuat in anul 2015 a constatat ca atunci cand oamenii de stiinta au blocat anumite proteine de membrana la sobolani, acestia percepeau mai putina durere in acea zona a creierului, implicata cel mai adesea in procesarea semnalelor de durere.
Oamenii de stiinta analizeaza, de asemenea, terapiile de stimulare a maduvei spinarii (SCS). Un studiu din 2016 efectuat pe sobolani a constatat ca SCS precoce si repetitive ar putea ajuta la reducerea si chiar anularea durerii neuropatice prin stimularea sistemului endocanabinoid si activarea anumitor receptori.
Medicamentele care vizeaza moleculele gangliozide, care sunt atasate la suprafata celulelor nervoase, ar putea oferi un remediu pentru tulburarile neuro-degenerative, sugereaza unii cercetatori. Moleculele gangliozide par sa influenteze capacitatea creierului de a forma noi conexiuni nervoase.
Autorii unui studiu din 2016 au constatat ca utilizarea unui gangliozid specific a imbunatatit vindecarea ranilor si a vindecat complet durerea neuropatica la soareci.
In prezent, nu exista nicio modalitate de a vindeca neuropatia diabetica, desi oamenii de stiinta lucreaza la posibile tratamente in viitor.
Deocamdata, cea mai buna abordare este aceea de a controla nivelul zaharului din sange cu ajutorul medicamentelor si a unui stil de viata echilibrat. Mentinerea glucozei din sange in limite normale poate reduce riscul de a dezvolta neuropatie si complicatii asociate.
Pentru problemele legate de neuropatie diabetica si picior diabetic trebuie sa consultati un medic diabetolog sau un podiatru.
Acest articol este realizat cu sprijinul:
Sursa News Medical