Doua posibile tratamente COVID-19 ar putea fi letale daca sunt administrate concomitent cu metformina

Biorxiv

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Cercetatorii sustin ca doua medicamente, utilizate in tratarea coronavirusului, pot fi letale atunci cand sunt administrate alaturi de metformina.

Hidroxiclorochina (HCQ) si cloroquina (CQ) sunt de obicei folosite in tratarea malariei si bolilor autoimune, dar in SUA Administratia pentru Alimentatie si Medicamente (FDA) a aprobat in regim de urgenta folosirea lor pentru persoanele infectate cu COVID-19 internate in stare critica.

Medicamentele au avut rezultate promitatoare in tratarea anumitor tipuri de cancer, insa studiile recente au descoperit ca administrarea lor impreuna cu metformina, comercializata sub numele de Glucophage, ar putea fi fatala.

Administrarea concomitenta

Un studiu, care a testat pe soareci administrarea concomitenta a celor trei medicamente, a aratat ca intre 30% si 40% dintre subiecti au murit.

Intr-o declaratie, Chi Dang, directorul Institutului Ludwig pentru Cercetarea Cancerului si Anirban Maitra, director stiintific al Centrului de Cercetare a Cancerului Pancreatic de la Centrul pentru Cancer Monroe Dunaway, au declarat: „Interesul nostru pentru aceasta combinatie a aparut deoarece ambele medicamente, administrate separat, au avut efecte anti-tumorale in tratarea cancerul pancreatic.”

„Spre surprinderea noastra, atat HCQ, cat si CQ, administrate concomitent cu metformina, au dus la o rata de deces de 30-40% dintre soarecii testati. In schimb, nu au existat decese in grupurile de tratament unic.”

Experimentele efectuate

Experimentele, care au facut parte din studiul recent publicat, au fost efectuate inainte de aparitia coronavirusului, astfel ca scopul principal a fost modul in care medicamentul a reactionat la soarecii care aveau tumori canceroase.

Autorii studiului au declarat: „Chiar si la soarecii care nu aveau tumori, am observat acest efect nociv al combinatiei de medicamente, subliniind ca efectul nu depinde de prezenta unei tumori.

„Prin publicarea acestor rezultate scopul nostru nu este sa producem panica. Speram ca nivelul mortalitatii pe care l-am observat la soareci nu se va transfera la oameni, ci va genera in schimb mai multa „farmacovigilenta” sau constientizare cu privire la potentialele interactiuni medicamentoase dintre HCQ / CQ si metformina.

„Exista date care confirma eficacitatea celor doua medicamente administrate separat dar si impreuna in cazul pacientilor cu boli autoimune, cum ar fi lupusul si artrita reumatoida. Cu toate acestea, pacientii cu COVID-19 reprezinta cazuri mai grave care depasesc nivelul mediu de risc.

„Trebuie sa ne amintim ca infectia cu COVID-19 a fost asociata cu efecte adverse la nivelul inimii si vaselor de sange – modul in care organismul reactioneaza la interactiunea dintre cele doua medicamente va trebui studiat.”

Studiul a fost publicat pe bioRxiv, serverul de preimprimare pentru tehnologie.

Etichete: / / / / / / / /

Biorxiv

Pe acelasi subiect:


Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere