Dr. Catalina Niculescu: controlul glicemic, esential in sarcina

Anca Rusen | Rubrica: Controlul glicemiei | 8 noiembrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Orice mama a carei fetita este diagnosticata cu diabet zaharat tip 1 se gandeste la viitorul copilului ei. Isi doreste sa fie, peste ani bunica, iar fata ei fericita. De multe ori, atunci cand exista diagnosticul de diabet zaharat tip 1, pacientul are teama de a naste un copil. Teama este insa nejustificata, spun specialistii.

Mai exact, medicul diabetolog Catalina Niculescu, in cadrul conferintei ”Noi si diabetul”, organizata de Asociatia Sprijin pentru Diabet a explicat parintilor prezenti in sala ce inseamna o sarcina la un pacient cu diabet zaharat tip 1 si ce trebuie sa faca o pacienta pentru ca totul sa fie bine pentru ea dar si pentru copil.

„Este bine sa se stie ca persoana care are diabet zaharat tip 1 poate sa aiba copii, doar ca intr-adevar diabetul presupune o grija suplimentara, grija care trebuie sa inceapa inca de la pubertatea fetelor. Este esential ca fetele ajunse la pubertate sa aiba un control glicemic cat mai bun deoarece dezechilibrul metabolic de durata afecteaza functia fertila, mai exact este afectata ovulatia”, a explicat medicul Catalina Niculescu.

Aceasta a subliniat si faptul ca un aspect extrem de important inainte de preconceptie este controlul glicemic. Acesta, sustine medicul, este indicat sa fie HbA1c < 6,5%, deoarece la persoana cu diabet sarcina nu dureaza doar 9 luni ci 12 luni, primele 3 luni fiind luni de pregatire metabolica.

Ce teste se recomanda inainte de sarcina

„Inainte de a ramane gravida femeia trebuie sa faca anumite teste de laborator: rubeola, sifilis, HIV, Papanicolau, culturi cervicale, grup sanguin si Rh, profilul glicemic, HbA1C, TSH, raport albumina-creatinina urinara pentru a vedea daca anterior sarcinii exista anumite probleme medicale care ar putea fi corectate. De asemenea si consultul oftalmologic complet este recomandat, precum si monitorizarea periodica. Femeia cu diabet ar putea avea probleme oftalmologice care pot sa fie corectate, iar ulterior este necesar un control periodic”, a sustinut medicul specialist diabetolog.

Totodata, pacienta cu diabet zaharat trebuie sa-si administreze vitamine – acid folic 400 micrograme, deoarece  acesta ajuta la dezvoltarea tubului neural al fatului si omega 3 care previn tensiunea in sarcina si asigura atingerea unei greutati normale a fatului la momentul nasterii.

Controlul glicemic este esential in sarcina

„Este esential controlul glicemic – tinte glicemice a jeun < 95 mg/dl, la 1 h postprandial < 140 mg/dl, la 2 ore postprandial <120 mg/dl, HbA1c = 6-6,5% – deoarece studiile au aratat ca daca femeia gravida cu diabet mentine aceste valori nu are risc de complicatii in sarcina, sau le are exact ca femeia gravida care nu are diabet”, a declarat Catalina Niculescu.

De asemenea, medicul a mai spus ca viitoarea mamica trebuie sa aiba un regim de viata sanatos, sa faca sport si sa renunte la fumat. Diagnosticul de diabet zaharat nu este incompatibil cu sarcina.

Etichete: / / / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Rata de deces cauzata de COVID-19 „de patru ori mai mare” in randul persoanelor cu diabet si hiperglicemie

Controlul a glucozei este esential la diabeticii infectati cu COVID-19

Somnul insuficient si diabetul zaharat de tip 2

Controlul greutatii la pacientul cu diabet zaharat

Pot verifica daca folosesc corect dispozitivul de testare a nivelului glicemiei din sange?

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere