Dulceturi fara zahar pentru diabetici | Magiunul de Topoloveni – un produs scos din retetarul bunicii

Pavel Adriana | Rubrica: Alimentatie diabet | 29 iulie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Zeci, sute de studii au concluzionat in ultimii ani importanta unui stil de viata sanatos. Asta inseamna, pe langa activitate fizica, mai ales o nutritie corecta, naturala si cat mai aproape de simplitate.
Persoanele diagnosticate cu diabet, cele care au deja un prediabet sau sunt supraponderale, se intreaba frecvent „Ce pot sa mananc? Ce am voie?

Diabetul zaharat, stim deja, este o tulburare metabolica influentata de alimentatie, astfel ca grija pentru ce se afla in farfurie este mai mult decat justificata. Totusi, diabeticii sunt persoane normale ca noi toti, cu pofte si gusturi la fel.

Daca am diabet, pot sa mananc ceva dulce?” – se intreaba mai toti cei suferinzi de aceasta maladie.

Ei bine, raspunsul este da. Sigur, cu indicatia si stiinta medicului curant, insa vremurile cand „dulcele” era interzis au apus demult.

In ultimii ani, pe piata au aparut foarte multe dulciuri speciale pentru diabetici, asa ca acum vorbim doar de o chestiune de alegere.

Istorie si gust dulce

Pe langa produsele speciale pentru diabetici ce fac obiectul de desfacere a unei intregi industrii pe plan mondial, la noi, in Romania, exista produse dulci, fara zahar, ce pot fi consumate de oricine. Magiunul de Topoloveni, de exemplu, are unda verde inclusiv de la medicii diabetologi. De altfel, acest magiun de prune inseamna nu doar siguranta si gust, ci si istorie.

Istoria produselor noastre a inceput in anii 1914, cand au fost procesate prunele in cazane cu pereti dubli – duplicate sau bain marie – care au inlocuit tuciurile in care se obtinea magiunul pana atunci. In cazanele cu pereti dubli se poate controla temperatura de fierbere ceea ce determina pastrarea intacta a calitatilor nutritionale. Dovada certa a calitatii Magiunului din prune Topoloveni rezulta din analizele pe care le facem la importante Institute din tara . Rezultatul analizelor evidentiaza prezenta vitaminelor, mineralelor, nutrientilor. Putem defini magiunul de prune Topoloveni ca Aliment Functional. Am dorit sa stabilim daca magiunul din prune Topoloveni poate sa fie hrana pentru persoanele bolnave de diabet si am solicitat Institutului National de Nutritie si Diabet NC Paulescu sa realizeze un studiu clinic. Concluziile studiului au demonstrat ca ”poate sa faca parte din dieta diabeticului cu acceptul medicului curant (in functie de gradul bolii)„, a declarat pentru Diabet AZ, Bibiana Stanciulov , director general Sonimpex Topoloveni.

Dulceturi pentru diabetici

In ultimul deceniu au aparut foare multe studii ale oamenilor de stiinta din toata lumea care demonstreaza impactul nociv al zaharului, mai ales a celui rafinat, asupra sanatatii noastre. Acesta este cu atat mai mare cu cat consumul de dulciuri rafinate este mai ridicat. Magiunul de Topoloveni si dulceturile Topoloveana, insa, nu au pic de zahar in compozitie si poate aceasta este principalul atu al produselor.

Deoarece Uniunea Europeana ne-a certificat ca Indicatie Geografica Protejata Magiun din prune Topoloveni – primul produs romanesc si singurul timp de cinci ani – am decis ca in fabrica noastra sa nu existe zahar adaugat sau aditivi de orice fel. Toate magiunurile produse de noi ( din mere, struguri sau dovleac ) sunt Monoingrediente. In timpul procesului de productie doar eliminam apa in mod menajant, la temperatura controlata. Pentru dulceata am inlocuit siropul din zahar cu suc natural din mere. Astfel am obtinut o dulceata dulce, fara zahar adaugat sau consrvanti, pe baza unui procedeu pe care l-am inregistrat ca brevet de inventie in industria alimentara. Gustul dulcetii este al fructului , legumei sau petalelor de flori pe care le procesam in suc natural de mar. Suntem printre foarte putinele fabrici in care nu exista zahar adaugat, conservanti/aditivi . Prelucram mult mai sanatos decat o fac gospodinele in propria familie. Absenta zaharului adaugat a „chimicalelor”, procedeul menajant de obtinere a produsului finit, au dus la produse care pot fi consumate de suferinzii de diabet”, a mai precizat Bibiana Stanciulov.

Retete simple si sanatoase pentru zilele lungi si stresante

• Paste fainoase (integrale) cu magiun din prune si seminte, nuci – se fierb pastele si se adauga dupa gust , magiun din prune, mere, struguri, dovleac , seminte dupa gust si se stropesc , daca se simte nevoia cu putin unt topit (de preferat unt ghee);

• Paste fainoase (integrale) cu oricare dintre zacustele noastre – se fierb pastele si se adauga zacusca preferata peste care se stropeste cu putin unt si verdeata preferata;

• Dulceturile se pot strecura si fructele se adauga in iaurt , orez cu lapte , gris cu lapte iar siropul ramas se poate consum ca atare , cu adaos de scortisoara si apa;

• Gospodinele experimentate si care au putin timp alocat bucatariei , pot incerca orice tip de rulada dulce – cu magiun sau cu dulceata preferata blenduita – sau sarata , cu zacuste;

• Pentru bucatari cu oarecare experienta, se poate procesa ciocolata cu magiun sau sosuri speciale din dulceata de afine pentru fripturi.

De altfel, toate produsele Topoloveni (Topoloveana) pot fi folosite ca umpluturi in orice tip de aluat deoarece absenta zaharului adaugat nu va permite amestecarea cu aluatul fraged sau dospit.

Romanii, tot mai preocupati de ceea ce mananca

Piata produselor naturale 100% si bio, desi inca aflata la inceput, la noi in Romania, potrivit statisticilor este una dinamica ce inregistreaza cresteri de la un an la altul (30 % in anul 2018).

Este imbucurator faptul ca romanii par tot mai interesati de ceea ce pun pe masa, pentru ca asta inseamna mai ales o mai buna calitate a vietii. Sa ai siguranta ca ceea ce ai in farfurie este exact ce scrie pe eticheta si, in plus, este si sanatos, este un sentiment ce confera confort psihic.

Din anii 2007 am inceput sa vorbim mereu despre nutritie si l-am avut ca mentor pe Domnul Profesor Doctor HC Gheorghe Mencinicopschi. Mai nou , sociologii incep sa studieze evolutia gusturilor si facem referire la lucrarea „De Gustibus” a Domnului Profesor Septimiu Chelcea. Nu sunt multi consumatori preocupati de diferenta dintre verbele „a manca” si „a se hrani” dar se pare ca in ultimul timp a inceput o campanie punctuala si in mass media care trag semne de alarma. Ar fi foarte bine sa se implice mai multi medici si in mod deosebit pediatrii deoarece simturile se formeaza de la cele mai fragede varste. Exista un segment important de consumatori care au inteles ca a consuma hranitor inseamna ”putin cu o calitate foarte ridicata si evident un pret pe masura”, a afirmat managerul general Sonimpex Topoloveni pentru Diabet AZ.

Ambitie si respect pentru strabuni – poveste de succes

Povestea Magiunului de Topoloveni nu este una simpla, ci din contra. Succesul acestui produs scos din retetarul strabunilor si imbunatatit, nu s-a datorat norocului, ci a muncii continue ce de ani de zile se impleteste cu inovatia si dorinta de perfectionare.

Povestea a inceput in anii 2001 cand am preluat acest obiectiv de la o lichidare judiciara pentru a demonstra vechii conduceri ca in industria alimentara se poate prelucra curat si ca important nu este profitul imediat ci onoarea celui care pune produsele pe piata. Am reusit sa ma mobilizez si sa scot la lumina un produs uitat de romani, Magiunul din prune, alaturi de care am obtinut alte trei magiunuri cateva zeci de dulceturi pentru care avem brevet de inventie prin care am inlocuit siropul de zahar cu sucul natural de mere, zacustele din vinete, ghebe, fasole uscata care contin sub 1% sare si niciun tip de coservanti. Suntem printre foarte putinii producatori care obtin produse mai sanatoase decat in propria gospodarie cu o siguranta alimentara la parametrii cei mai inalti.
Calitatea de Furnizor al Casei Regale a Romaniei, Indicatia Geografica Protejata, Stelele Michelin, Medalii de argint si bronz la Monde Selection ne-au obligat dar ne si incurajeaza sa continuam. Constiinta, respectul pentru strabuni si fiica mea sunt motorul cel mai important”, ne-a mai declarat Bibiana Stanciulov director general Sonimpex Topoloveni.

Etichete: / / / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un varstnic nou diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2

Factori de risc diabet zaharat de tip 2

Cum pot verifica daca HbA1c este in limite normale?

Chiar si bauturile naturale dulci pot creste riscul de diabet

Asociatia Acces la Sanatate © 2025

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere