Anca Rusen | Rubrica: Alimentatie diabet | 3 octombrie 2018
Unul dintre miturile legate de diabetul zaharat este acela ca pacientii cu acest diagnostic nu ai voie sa manance nimic dulce. Lucru total gresit! Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat nu trebuie sa renunte la dulciuri. Totul este sa mentina un echilibru si sa consume dulciuri cu moderatie. De asemenea, importante sunt si ingredientele din care sunt facute dulciurile.
Ultimele cercetari in domeniu arata ca extrem de importanta este cantitatea de carbohidrati pe care o persoana cu diabet zaharat o consuma. Concret, secretul consta in masurarea cantitatii totale a carbohidratilor consumati.
Un alt lucru important este ca mancatul unei prajituri imediat dupa masa contribuie la incetinirea vitezei de crestere a nivelurilor de zahar din sange.
O serie de studii au aratat ca nivelul de glucoza din sange este afectat mai mult de cantitatea carbohidratilor consumati de persoana care sufera de diabet, decat de tipul acestora.
In concluzie, atunci cand iti doresti sa servesti un desert, incearca sa elimini din dieta in ziua respectiva alimente precum: painea, mazarea, zaharul, fainoasele, cerealele, cartofii. Daca vei obtine un echilibru al portiilor alimentare, te vei bucura in liniste si de dulciuri, dar cu moderatie.