Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Retinopatia diabetica este a doua cea mai frecventa complicatie microvasculara cronica a diabetului zaharat, dupa polineuropatia diabetica. Cel mai frecvent aceasta complicatie apare in cadrul pacientilor cu diabet zaharat de tip 1.

Examenul oftalmologic

Recomandarile actuale in ceea ce priveste examenul oftalmologic la pacientii cu diabet zaharat de tip 1 sunt urmatoarele:

  • prima evaluare oculara se va face la 5 ani de la debutul bolii;
  • dupa 5 ani de la debutul bolii, examinarea oftalmologica este obligatorie o data pe an la toti pacientii cu diabet zaharat de tip 1, cei fara retinopatie;
  • la pacientii cu retinopatie diabetica neproliferativa forma usoara si medie se recomanda un control oftalmic la 6 luni;
  • la pacientii cu retinopatie diabetica neproliferativa forma avansata, controlul se va face la 3 luni;
  • in cazul pacientilor cu retinopatie proliferativa, in special cei care necesita tratament de Panfotocoagulare Laser, se va efectua control lunar pana la terminarea sedintelor de laser si ulterior la 3 sau 6 luni in functie de recomandarea medicului oftalmolog.

Evaluarea se va face printr-un examen al fundului de ochi in care medicul oftalmolog va evalua starea retinei, a vaselor de sange care hranesc ochiul si va constata eventualele modificari aparute.

Se vor cauta asa zisele vase de neo-formatie, caracteristice in retinopatia diabetica. Scopul tratamentului prin Panfotocoagulare Laser, fiind sa „anihileze” aceste vase de neo-formatie care pot duce la pierderea vederii.

Cel mai mare pericol

Asociat retinopatiei diabetice este orbirea. Pe plan mondial, diabetul zaharat, este principala cauza de cecitate (orbire).
In cadrul consultului anual oftalmic, medicul va putea depista si eventuale modificari ale ochiului din punct de vedere al unei cataracte.

Aceasta boala poate fi specifica persoanelor de varsta a treia din cauza imbatranirii corneei, caz in care se numeste cataracta senila (datorata varstei inaintate). Insa cataracta este mult mai frecventa in randul pacientilor diabetici, la ei apare o „imbatranire” prematura a ochiului din cauza valorilor mari de glicemie.

Un alt aspect ce trebuie urmarit in cadrul examenului oftalmologic este tensiunea oculara. O valoare crescuta a tensiunii oculare poate duce la aparitia glaucomului. In cazul pacientior diabetici, este foarte frecvent intalnit glaucomul. Aceasta boala, netratata, poate duce si ea la pierderea vederii.

Examen de Camp Vizual

Periodic pacientii cu diabet zaharat trebuie sa efectueze si un examen de Camp Vizual, pentru a ne asigura ca acesta nu este limitat. Multi pacienti diabetici pot sa faca accidente vasculare care sa afecteze capacitatea vizuala. Ei nu mai vad in lateral, fie in ambele laterale sau doar intr-unul din cele doua.

Este important sa examinam campul vizual si sa ne asiguram ca pacientul vede corect pentru a evita eventualele accidente in special la pacientii care poseda permis de conducere. Daca un pacient isi pierde vederea periferica el nu va putea vedea ca o alta masina ii vine din lateral si se poate produce o nenorocire.

In mod normal, noi vedem si ceea ce se intampla in lateralul nostru, vorba populara spune „a vazut cu coada ochiului”. Daca pierdem aceasta capacitate se pot produce adevarate tragedii.

Vederea periferica

Pacientul poate chiar nu isi da seama ca a pierdut vederea periferica, pentru ca ochiul are capacitatea de a se „adapta” si crede ca el vede bine. In cazul in care se constata o astfel de problema la examinarea oftalmologica, medicul trebuie sa anunte pacientul si sa ii interzica condusul auto. Acest lucru este necesar pentru a-i proteja viata atat pacientului cat si celorlalti participanti la trafic.

Anual pacientii cu diabet zaharat trebuie sa se asigure ca nu au probleme cu vederea la apropiere dar si cu cea de distanta. Li se va masura acuitatea vizuala si daca sunt probleme, ei trebuie sa utilizeze ochelari de corectie.

Un alt aspect care trebuie verificat la pacientul diabetic este capacitatea lui de a vedea pe timpul noptii. Frecvent pacientii cu diabet zaharat isi pierd acuitatea fizuala nocturna, ceea ce trebuie sa ii faca sa nu conduca noaptea sau in conditii meteo nefavorabile.

Cel mai important motiv pentru care un pacient cu diabet zaharat de tip 1 trebuie sa efectueze controalele oftalmologice, asa cum sunt ele recomandate, este ca diabetul zaharat nu doare si el poate cauza complicatii ireversibile. Singura metoda de a preveni aparitia complicatiilor este un bun control al glicemiilor dar si controale regulate la oftalmolog.

Etichete: / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Somnul insuficient si diabetul zaharat de tip 2

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere