Factori de risc diabet gestational

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Diabetul gestational se caracterizeaza prin cresterea valorilor glicemiei la femeia insarcinata care nu a fost diagnosticata anterior cu diabet zaharat. Este asa numitul „diabet de sarcina”. Pentru a vedea mai multe despre diabetul gestational va rugam sa accesati articolul:”Simptome diabet gestational” si articolul: „Esti insarcinata? Afla cum previ diabetul!

Testul de toleranta alterata la glucoza

Primul factor de risc in aparitia diabetului gestational este daca la o sarcina anterioara pacienta a mai fost diagnosticata cu diabet gestational. In acest caz a fost deja instiintata ca in eventualitatea unei noi sarcini prezinta un risc extrem de crescut pentru a face iar diabet gestational. Acest lucru trebuie spus medicului ginecolog care va urmari mult mai atent valoarea glicemiei pacientei si va recomanda sa se efectueze, obligatori, testul TTGO. Testul de toleranta alterata la glucoza orala trebuie efectuat de catre toate femeile gravide intre saptamana 24-28 de sarcina. Pentru a vedea cum se face si care sunt valorile normale pentru TTGO va rugam sa cititi articolul: „Esti insarcinata? Afla cum previ diabetul!

Copilul macrosom

Un alt factor de risc implicat in aparitia diabetului gestational este nasterea unui copil macrosom. Adica a unui copil care la nastere a depasit greutatea de 4 kilograme. Acest fapt predispune mama la aparitia diabetului zaharat de tip 2 in decursul vietii ei, dar si la aparitia unui diabet gestational la o urmatoare sarcina. Copilul nascut peste 4000 grame va fi predispus la obezitate si astfel mai apoi la diabet zaharat de tip 2 prin fenomenul de insulinorezistenta asociat obezitatii. Pentru a vedea explicat fenomenul de insulinorezistenta si implicarea lui in aparitia diabetului zaharat de tip 2, va rugam sa accesati articolul:”Afla ce risc ai sa faci diabet zaharat”.

Varsta inaintata

Varsta inaintata a mamei, poate duce si ea la aparitia diabetului gestational, mai ales daca femeia este primi-para (la prima nastere). Astfel, o femeie care este insarcinata pentru prima data la o varsta ce depaseste 30 ani, are un risc mult mai crescut de a dezvolta diabet gestational, fata de o domnisoara cu varsta in jurul a 20 de ani.

Greutatea la inceput de sarcina

Foarte importanta este si greutatea cu care mama incepe sarcina. Daca femeia este supraponderala sau obeza inainte de a ramane insarcinata, ea va avea un risc crecut de a dezvolta glicemii crescute in sarcina si de a face apoi diabet gestational. In aceste cazuri diabetul gestational este de fapt un debut de diabet zaharat de tip 2, care nu se mai vindeca dupa nasterea copilului si femeia ramane cu el toata viata. Mecanismul care este incriminat in aceste cazuri este cel al insulinorezistentei asociate obezitatii despre care am amintit si mai sus.

Pe timpul sarcinii sunt recomandate controale periodice la medicul ginecolog, controale care au rolul de a vedea dezvoltarea fatului ecografic si de a se asigura ca totul este in ordine. Astfel daca la controalele ecografice se va vedea un copil mai mare decat ar trebui sa fie in raport cu varsta lui gestationala, acest lucru va fi un semnal de alarma. Medicul ginecolog va trebui sa trimita pacienta cat mai urgent la medicul diabetolog pentru a se efectua testele specifice si a vedea daca aceasta a facut diabet gestational.

Factorul genetic

Mai trebuie sa luam in calcul si factorul genetic, mostenirea de familie a pacientei. Daca in familia de sange a pacientei, rude de gardul intai in special (mama, tata, frati, surori) dar si de gradul doi (bunici atat materni cat si paterni, unchi, matusi, verisori) exista persoane diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2, atunci si aceasta femeie este predispusa sa faca dibet zaharat de tip 2 dar si diabet gestational.

Este extrem de important sa cunostem posibili factori de risc implicati in aparitia diebetului gestational pentru ca acest tip de diabet zaharat poate avea urmari atat asupra mamei, cat mai ales asupra copilului nenascut. Urmarile pot fi extrem de grave si pot duce uneori, extrem de rar, catre moartea intrauterina a fatului sau placenta previa, hematom de placenta, ruptura de placenta, sindrom HELLP, eclamsie, preeclamsie si multe alte complicatii grave. Medicul care urmareste pacienta trenuie sa stie tot istoricul ei si astfel sa o urmareasca mai atent daca are factorii amintiti mai sus.

Etichete: / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere