Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria
Gastropareza diabetica este o tulburare care afecteaza de regula, persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1 si mai rar pe cele cu diabet de tip 2. Concret, aceasta tulburare determina o golire gastrica intarziata.
Gastropareza este un tip de neuropatie care afecteaza nervul vag al stomacului, nerv care are rolul de a controla circulatia produselor alimentare prin tractul digestiv. In situatia in care acest nerv este deteriorat, muschii stomacului si ai intestinelor nu mai functioneaza in mod normal, iar tranzitia alimentelor prin stomac este incetinita sau oprita. Diabetul zaharat poate duce in timp la deteriorarea nervului vag, in conditiile in care nivelurile de glucoza din sange raman ridicate pe o perioada lunga de timp. Glicemia ridicata provoaca modificari chimice ale nervilor si determina modificari ale vaselor de sange care transporta oxigenul si substantele nutritive catre nervi.
Simptomele variaza foarte mult de la un individ la altul si sunt in stransa legatura cu perioada de cand este instalat diabetul zaharat.
Atentie! Aceasta tulburare in cazul unei persoane cu diabet zaharat poate agrava boala de baza. Explicatia consta in faptul ca, in lipsa unei digestii corecte glucoza din sange va inregistra valori variate si destul de dificil de gestionat. Totodata, alimentele care sunt digerate greu duc la un blocaj al sistemului de absorbtie a glucozei, chiar daca pacientul ia insulina.
Medicul va stabili un test sau mai multe investigatii cu ajutorul carora va putea pune diagnosticul de certitudine.
Gastropareza diabetica conduce la monitorizarea dificila a glucozei din sange. Mai mult, in clipa in care alimentele care nu sunt digerate imediat ci din contra, raman in stomac mai mult timp si care ulterior ajung in intestinul subtire si sunt absorbite, nivelul glucozei din sange creste. In acelasi timp, daca mancarea ramane prea mult timp in stomac, se poate ajunge la o supraaglomerare bacteriana, fiindca alimentele sunt deja fermentate.
Primul si cel mai important pas al tratamentului este controlarea nivelului de glucoza din sange. De asemenea, tratamentul poate consta fie in administrarea de insulina, fie de medicamente orale, dar si respectarea unui regim alimentar. Practic, un specialist poate recomanda ce alimente trebuie evitate, cum se mananca, fiindca portile vor fi mai mici, dar si mai dese. Este posibil sa se recomande 6 mese pe zi. Totodata, este posibil ca pacientul sa primeasca si medicatie cu rolul de a accelera digestia.
Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria
Medic specialist endocrinologie, doctor in stiinte medicale, RMN Diagnostica Brasov