Glucagon, din nou in farmaciile din Romania

Anca Rusen | Rubrica: Tratament diabet | 17 decembrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

In sfarsit, dupa 6 ani de pauza, glucagonul a ajuns din nou in farmaciile din tara. Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat ca aproximativ 20.000 de doze de glucagon se vor gasi in farmaciile din Romania de astazi. 4000 de doze erau inca de vineri.

Glucagonul, substanta, indispensabila in crizele de hipoglicemie, nu se mai gaseste de aproape 6 ani. La solicitarea Comisiei pentru Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din Ministerul Sanatatii, Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a eliberat autorizatia de nevoi speciale.

Intr-adevar, dupa 6 ani s-a adus acest medicament atat de indispensabil persoanelor cu diabet. Contractul companiei de distributie Unifarm este de 20.000 de doze. In tara se afla, in acest moment, 4.000 de doze, dar se vor aduce toate. Cantitatea este necesara pentru un an, iar modalitatea de distributie va fi stabilita in curand. Vom vedea daca dozele se vor distribui prin farmaciile cu circuit inchis sau prin cele din lantul comercial (farmacii cu circuit inchis), a declarat Sorina Pintea.

Glucagonul, ajutor in crizele de hipoglicemie

In organism, glicemia sau nivelul zaharului in sange, este un parametru care se modifica permanent. Pacientii diagnosticati cu diabet zaharat si care fac insulina, atunci cand au crize de hipoglicemii severe au nevoie de glucagon.

Glucagonul este o substanta care actioneaza prin determinarea ficatului sa elibereze zaharul stocat, crescand astfel nivelul glicemiei. Se injecteaza subcutanat, similar insulinei, fiind disponibil pe piata in kituri speciale.

Hipoglicemia se defineste ca o scadere a concentratiei de glucoza din sange sub 70 mg/dl. In mod normal, glucoza normala in sange, pe nemancate, are valori intre 80-120 mg/dl.

Hipoglicemia este mai frecventa la persoanele care fac tratament cu insulina sau sunt in tratament cu anumite antidiabetice orale care scad brutal glicemia, si totusi hipoglicemia poate aparea si in alte situatii clinice (mai rar intalnite).

Hipoglicemia reprezinta o diminuare importanta a glicemiei, respectiv scaderea nivelului glucozei in sange sub 70 mg/dl (aceasta este valoarea comuna cea mai acceptata pentru hipoglicemie, exista insa pareri care sustin valori diagnostic pentru hipoglicemie mult mai mici- 45-60 mg/dl).

Etichete: / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Care sunt cele mai potrivite perioade ale zilei pentru a-mi testa glicemia?

Care ar trebui sa fie nivelul glicemiei inainte si dupa mese?

Medicamente comune pentru durere sunt asociate cu un risc mai mare de hipoglicemie

Tratamentul intensiv al diabetului creste riscul de hipoglicemie

Un nivel ridicat al glicemiei poate afecta structura ADN-ului

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere