Redactia Diabet-AZ | Rubrica: Alimentatie sanatoasa | 21 iunie 2019
Potrivit unui studiu condus de cercetatorii de la Universitatea Cambridge, consumul de iaurt este asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2.
Legatura dintre reducerea riscului de diabet zaharat tip 2 si consumul de lactate, in general, si de iaurt, in special, a reprezentat subiectul a numeroase cercetari realizate de-a lungul anilor.
Studiul EPIC-Interact, realizat pe un esantion de circa 16.000 de persoane din opt tari europene, arata ca un consum mai mare de produse lactate fermentate ( ex: branza, iaurt si lapte fermentat) este asociat cu un risc de diabet tip 2 cu 12% mai mic.
Un alt studiu, EPIC-Norfolk, publicat in 2014 in revista Diabetologia, arata ca persoanele care consuma regulat produse lactate fermentate cu un continut scazut de grasime ( ex: iaurt, branza proaspata) au un risc de diabet zaharat cu circa 24% mai mic.
In acest caz, studiul a fost realizat cu participarea a 4.000 de subiecti fost urmariti pe o perioada de 11 ani.
De altfel, spun multi specialisti in domeniu, iaurtul este si un aliat de incredere si in lupta cu kilogramele in plus. Acesta este unul dintre motivele pentru care nutritionistii recomanda consumul zilnic de iaurt persoanelor aflate la dieta.