Pavel Adriana | Rubrica: Tratament diabet | 14 septembrie 2018
La propunerea Ministerului Sanatatii, Guvernul a aprobat, joi, o Hotarare de Guvern care prevede reorganizarea Programului national de diabet zaharat derulat de CNAS si finantat din bugetul Fondului National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate (FNUASS), in scopul asigurarii accesului bolnavilor cu diabet zaharat insulinodependent la mijloace eficiente de monitorizare si control a nivelului glicemiei.
• Subprogramul de diabet zaharat tip 1;
• Subprogramul de diabet zaharat tip 2 si alte tipuri de diabet zaharat: tipuri specifice si diabet gestational.
De asemenea, actul normativ reglementeza cadrul legal pentru acordarea unor dispozitive medicale moderne pentru pacientii cu diabet zaharat tip 1. Este vorba despre sisteme de monitorizare continua a glicemiei si sisteme de pompe de insulina cu senzori de monitorizare continua a glicemiei, precum si a materialelor consumabile aferente acestora.
Se estimeaza ca, printre beneficiarii acestor dispozitive sunt si 3600 de copii, se mai precizeaza confom sursei mentionate.
Controlul optim al nivelului glicemic al pacientilor cu diabet zaharat tip 1 este esential pentru a evita riscul de aparitie a complicatiilor acute, specifice diabetului zaharat dezechilibrat, insuficient controlat.
„In primul rand, masura aprobata de Guvern astazi va duce la o imbunatatire a calitatii vietii pacientilor care sufera de aceasta afectiune. De asemenea, pe termen lung, estimam si o scadere a costurilor pentru tratamentele complicatiilor acute si cronice cauzate de lipsa unei monitorizari optime a valorilor glicemiei”, a declarat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, citata in comunicat.
Si, important de mentionat este ca prin actul normativ aprobat de Guvern, a fost introdus si un nou dispozitiv medical in Subprogramul de diagnostic si tratament al epilepsiei rezistente la tratamentul medicamentos, parte integranta a Programului national de diagnostic si tratament cu ajutorul aparaturii de inalta performanta. Este vorba despre dispozitivul de stimulare cerebrala profunda ce va fi acordat bolnavilor cu epilepsie rezistenta la tratament medicamentos.
„Prin introducerea acestui dispozitiv, pacientii cu epilepsie rezistenta la tratament medicamentos au la dispozitie toate cele trei proceduri disponibile in practica medicala. In acest fel, cazurile care pana acum necesitau tratament in strainatate, vor putea fi rezolvate in tara”, a mai declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.