In ce consta un bun management al stilului de viata

Articolul este realizat de Dr Ioana Verde

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

De cele mai multe ori, pacientii cu diabet zaharat tip 2 au probleme legate de kilogramele in plus, mai exact sunt fie supraponderali, fie obezi. De aceea, in cazul acestora, imediat dupa diagnosticare, este foarte important sa se ia masuri asupra modificarii stilului de viata.

Ce inseamna ameliorarea stilului de viata?

Practic se va urmari atingerea unei greutati corporale ideale, dar si scaderea valorilor glicemice, normalizarea valorilor lipidelor serice si a acidului uric, dar si mentinerea unei valori optime a tensiunii arteriale. Totodata daca persoana in cauza este fumatoare, i se va interzice fumatul, iar consumul de alcool va fi mult diminuat.

Principalele recomandari cu privire la modificarea stilului de viata

  • Aportul de grasimi saturate nu va depasi 7% din aportul caloric total
  • Aportul de lipde trans trebuie sa fie mult redus
  • Va avea loc o monitorizare a aportului de carbohidrati, aspect care contribuie la obtinerea unui control glicemic optim.
  • Pacientul cu diabet zaharat va primi o dieta realizata de un nutritionist sau diabetolog, dieta care va tine cont si de obiceiurile sale alimentare anterioare bolii.
  • De asemenea, prepararea mancarii este esentiala atunci cand se doreste crearea unei diete sanatoase. Mai exact, pentru a manca sanatos, alimentele ar trebui preparate la abur, fiindca numai asa ele isi pastreaza aproape integral nutrientii. Si gatitul la cuptor, pe hartie de pergament, este foarte potrivit in acest caz.
  • Exercitiile fizice sunt foarte importante, recomandarile fiind ca orice persoana sa faca miscare aproximativ 30 de minute pe zi, timp de 5 zile pe saptamana. De asemenea, nu trebuie uitat faptul ca exercitiul fizic este important la bolnavii de diabet, insă la cei tratati cu insulina glicemia ar trebui verificata inainte si după efort, deoarece pot sa apara episoade de hipoglicemie cauzate de efortul fizic.
  • Hidratarea este un alt element important. Este recomandat consumul a cel putin 2 litri de apa pe zi (sau 35 ml/kg corp), iar vara trebuie mare atentie sa nu se ajunga la deshidratare.

Reguli de respectat

  • Este esentiala acordarea unei atentii sporite igienei orale. Asa ca, pacientul trebuie sa se spele de cel putin doua ori pe dinti si obligatoriu sa foloseasca si ata dentara o data pe zi. Diabetul zaharat poate afecta grav dantura, mai exact, poate sensibiliza gingiile sau poate duce la boala parodontala. De aceea este esential sa se ajunga la medicul stomatolog de doua ori pe an, sau ori de cate ori pacientul simte ca ceva nu este in regula.
  • Renuntarea la fumat. Fumatul creste riscul multor complicatii pe fondul unui diabet zaharat, complicatii precum accidentul vascular cerebral, boala renala, atacul de cord. Mai exact, in cazul diabetului de tip 1, fumatul scade capacitatea de raspuns la tratamentul cu insulina, iar in diabetul de tip 2 creste riscul de boli cardiovasculare.
  • Consumul de alcool trebuie sa fie moderat. Nu trebuie omis ca alcoolul poate duce la episoade de hipoglicemie sau de hiperglicemie. Ideal este ca femeile sa consume cel mult un pahar pe zi, iar barbatii cel mult doua pahare, dar nu in mod constant si numai dupa ce au mancat.
  • Pacientul diabetic trebuie sa acorde o atentie sporita sanatatii picioarelor. Zilnic trebuie sa le examieze cu atentie si sa se spele cu apa si sapun. De asemenea, incaltamintea trebuie sa fie cat mai comoda, de buna calitate, de preferat ortopedica, pentru a nu provoca leziuni picioarelor.Iar orice batatura, eczema, leziune sau ulceratie trebuie sa il trimita urgent la medicul specialist diabetolog care impreuna cu podiatrul ( medic specialist in patologia piciorului) vor gasi o solutie salvatoare.
Etichete: / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Ioana Verde

Medic specialist endocrinologie, doctor in stiinte medicale, RMN Diagnostica Sibiu

Pe acelasi subiect:


Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere