Sursa News Medical
HbA1c este un termen utilizat frecvent cu referire la diabet. In continuare specialistii explica ce este HbA1c, cum difera ea de nivelul glicemiei si cum este folosit pentru diagnosticarea diabetului.
Termenul HbA1c se refera la hemoglobina glicozilata. Ea se dezvolta atunci cand hemoglobina, o proteina din globulele rosii care transporta oxigen in tot corpul, se asociaza cu glucoza din sange, devenind „glicata”.
Prin masurarea nivelului de HbA1c specialistii pot avea o imagine generala a valorii medii a glicemiei din ultimele trei luni.
Pentru persoanele cu diabet, masurarea nivelului HbA1c este foarte important deoarece cu cat acest nivel este mai ridicat, cu atat sunt sanse mai mari ca persoana respectiva sa dezvolte complicatii diabetice.
HbA1c mai este denumita si hemoglobina A1c sau pur si simplu A1c
HbA1c se refera la hemoglobina glicata (A1c), care identifica concentratia medie de glucoza in plasma.
Cum indica HbA1c nivelul valorilor medii ale glicemiei?
Cand organismul prelucreaza zaharul din sange, glucoza din fluxul sanguin se ataseaza în mod natural de hemoglobina.
Cantitatea de glucoza care se combina cu aceasta proteina este direct proportionala cu cantitatea totala de glucoza care exista in corp in acel moment.
Deoarece globulele rosii din corpul uman supravietuiesc timp de 8-12 saptamani, inainte de a fi reinnoite, masurarea hemoglobinei glicozilate (sau HbA1c) poate fi utilizata pentru a vedea care a fost valoarea medie a nivelului glicemiei pe aceasta perioada, oferind astfel un indicator util pe o durata mai indelungata.
Daca nivelul de zahar din sange a fost mai ridicat in ultimele saptamani, HbA1c va fi mai ridicat.
Pentru persoanele cu diabet, nivelul tinta al HbA1c este:
6,5% (sau 48 mmol/mol)
Retineti ca aceasta este o tinta generala, iar persoanelor cu diabet medicul curant ar trebui sa le propuna o tinta care sa poata fi adaptata conditiei lor specifice. O tinta individuala a HbA1c ar trebui sa tina cont de capacitatea persoanei de a atinge acea tinta in functie de viata de zi cu zi si riscurile de a avea un episod de hipoglicemie sever.
Utilizarea HbA1c în diagnosticarea diabetului
HbA1c poate indica daca o persoana este expusa la riscul de a dezvolta diabet (prediabet) sau daca are diabet:
HbA1c | mmol/mol | % |
---|---|---|
Normal | sub 42 mmol / mol | sub 6,0% |
Prediabet | 42 pana la 47 mmol / mol | 6,0% pana la 6,4% |
Diabet zaharat | 48 mmol / mol sau peste | 6,5% sau mai mult |
Doua studii vaste – Studiul de Prospectare a Diabetului din Marea Britanie (UKPDS) si Studiul de Control si Dezvoltarea Unor Complicatii ale Diabetului (DCCT) – au demonstrat ca imbunatatirea valorii HbA1c cu 1% (sau 11 mmol/mol), pentru persoanele cu diabet zaharat tip 1 sau tip 2, reduce cu 25% riscul de a dezvolta complicatii ale vaselor de sange fine.
Complicatiile vaselor de sange fine includ:
Cercetarile au aratat ca persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care isi reduc nivelul de HbA1c cu 1% au:
HbA1c ofera o imagine a evolutiei glicemiei pe o perioada mai lunga de timp.
HbA1c poate fi determinata din sange prelevat din deget sau adesea din vena.
Nivelul glicemiei este concentratia de glucoza din sange la un moment dat, adica chiar momentul testului.
Acesta se masoara cu ajutorul unui test de glucoza din plasma pe nemancate, care poate fi efectuat cu sange prelevat din deget sau dintr-o proba de sange din vena.
Cu toate acestea, testele de glucoza prelevate pe nemancate ofera un indice a nivelului momentan al glucozei, in timp ce testul HbA1c serveste ca un marker general al nivelurilor medii pe o perioada de 2-3 luni.
HbA1c poate fi exprimat ca procent (unitate DCCT) sau ca o valoare in mmol/mol (unitate IFCC). Incepand din 2009, mmol/mol este unitatea de masura utilizata in Marea Britanie.
Retineti ca valoarea HbA1c, masurata in mmol/mol, nu trebuie confundata cu nivelul glucozei din sange care este masurat in mmol/l. Folositi instrumentul nostru de conversie HbA1c pentru a va usura transformarea dintr-o unitate in alta de masura.
In Marea Britanie, toate persoanele cu diabet zaharat trebuie sa faca un test HbA1c cel putin o data pe an.
Pentru unele persoane testul HbA1c trebuie reluat mai des in cazul in care au schimbat recent medicatia sau daca medicul curant considera ca pentru o mai buna monitorizarea a diabetuluisunt necesare mai multe teste HbA1c.
Desi doar testarea nivelului HbA1c nu poate diagnostica eventualele complicatii ale diabetului, aceasta poate fi o modalitate de control eficienta in scaderea riscului de a dezvolta complicatii.
Sursa News Medical