Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
In cadrul evaluarii pacientului cu diabet zaharat, acesta trebuie sa efectueze anual o serie de investigatii paraclinice pentru a vedea daca starea lui de sanatate s-a mentinut sau s-a agravat.
Prima investigatie pe care un diabetic trebuie sa o faca, minim o data pe an, este electrocardiograma (EKG-ul). Este obligatoriu ca pacietul sa faca un EKG, deoarece el poate sa faca un infarct de miocard fara sa simta durerea. Diabeticii fac acel „infarct mut”, in care nu simt durere in piept din cauza neuropatiei diabetice. Astfel, un pacient diabetic poate suferi un infarct fara sa stie, iar daca acesta nu este tratat la timp, pot aparea consecinte dramatice.
Pe langa EKG, pacientul diabetic mai trebuie sa efectueze si ecografie cardiaca, cel putin o data la 2 ani daca nu are probleme cardiovasculare sau anual daca deja a fost diagnosticat cu patologie cardiaca.
Pentru a vedea daca pacientul a dezvoltat sau nu complicatii oculare, acesta trebuie sa efectueze anual un examen al fundului de ochi. In cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 1, evaluarea oftalmologica este recomandata a fi facuta anual dupa al cincilea an de la diagnostic. In cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2, evaluarea ochilor se va face anual inca de la debutul diabetului. In cazul in care pacientul a dezvoltat retinopatie diabetica, el va efectua controlul oftalmologic la 6 luni sau chiar mai repede daca este cazul si medicul oftalmolog o indica.
De rutina, minim o data pe an se indica si efectuarea indicelui glezna-brat la toti pacientii cu diabet zaharat. Acest indice, IGB arata afectarea arteriala din diabetul zaharat, iar daca valoarea lui este sub 0.9 atunci indica o Boala Arteriala Periferica ce necesita tratament. Este important sa urmarim acest parametru, deoarece boala arteriala periferica poate duce la amputatia picioarelor pacientului.
In cazul pacientilor care au fost deja diagnosticati cu boala arteriala periferica prin IGB, se indica efectuare unui examen Doppler de membre inferioare pentru a stadializa gradul de obstructie al arterelor (sa vada cat de „infundate” sunt arterele) si a stabili cel mai bun tratament pentru salvarea picioarelor pacientului. Se va efectua examen Doppler pentru artere. In cazul in care trebuiesc evaluate venele, atunci vom discuta despre un diagnostic de Insuficenta venoasa cronica.
Un pacient cu diabet zaharat va trebui sa efectueze anual si o radiografie pulmonara. Motivul pentru care se face aceasta investigatie, este ca foarte frecvent diabetul zaharat se asociaza cu Tuberculoza pulmonara. Din pacate, la acest moment, conform OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), Romania este pe locul 1 in Europa si pe locul 7 in lume, la incidenta TBC-ului. Pacientul diabetic este un pacient cu imunitatea scazuta, astfel el este mai susceptibil pentru a se imbolnavi si de tuberculoza, si el trebuie evaluat periodic.
Desi nu este o investigatie paraclinica, este obligatoriu ca unui pacient sa i se faca, anual, testele de sensibilitate. Aceste teste ne vor ajuta sa depistam din timp o eventuala diminuare a sensibilitatii picioarelor unui pacient si astfel vom putea stabili mai repede un diagnostic de neuropatie diabetica. Pacientul trebuie descaltat si picioarele lui trebuiesc evaluate, ori de cate ori este vazut de catre medicul diabetolog. Un pacient cu diabet zaharat, poate avea o rana in picior, pe care sa nu o simta pentru ca are sensibilitatea dureroasa afectata si sa se ajunga la situatii dramatice din caza ca nu a fost descaltat la timp de catre medic.
Pentru a confirma diagnosticul de neuropatie diabetica putem folosi testul Sudoscan, sau raspunsul galvanic la pielii. Acest test arata afectarea fibrelor nervoase mici si va pune un diagnostic de certitudine de neuropatie diabetica. El trebuie efectuat minim o data pe an.
Un alt test care pune diagnosticul de neuropatie diabetica este Elecromiografia (EMG-ul), care evaluaza atat fibrele nervoase mici cat si pe cele mari si stabileste clar diagnosticul. In cazul pacientilor la care exista suspiciunea de neuropatie, un astfel de test este obligatoriu pentru a confirma diagnosticul.
Tot anual, pacientul diabetic ar mai trebui sa efectueze si o ecografie abdominala pentru a vedea starea rinichilor lui si a ficatului, evaluand astfel o eventuala aparitie a steatohepatitei nonalcoolice sau a afectarii renale, ambele in context de diabet zaharat.
Acest articol este realizat cu sprijinul:
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice