Anca Rusen | Rubrica: Diabet zaharat tip 2 | 6 decembrie 2018
Un studiu realizat pe un lot de 124.000 de femei din SUA si publicat in revista “Menopause” arata ca instalarea menopauzei precoce – inainte de 45 de ani – sau cea tardiva – dupa 55 – creste riscul de diabet zaharat tip 2.
Explicatia specialistiilor este aceea ca din pricina bulversarii hormonale si a celei emotionale, psihice, femeile manifesta un apetit crescut pentru alimentele groase. Totodata, medicii sustin ca se poate diminua riscul cu ajutorul unei diete echilibrate si prin practicarea sportului.
Menopauza, indiferent de momentul instalarii ei, implica si rarirea pana la oprirea completa a ciclului menstrual. Menopauza precoce se instaleaza mult mai devreme decat in mod obisnuit. Menopauza este insotita de oprirea ciclului menstrual, direct influentat de secretia hormonala ovariana, precum si de fenomene de disconfort de tip neurovegetativ: bufeuri de caldura, inrosirea fetei, transpiratii tahicardie sau batai rapide ale inimii, nervozitate, depresie, insomnii, cauzate de scaderea nivelului de estrogeni la nivel cerebral.
Cea mai mare provocare a femeilor care au de-a face cu menopauza prematura este, in realitate, dificultatea infertilitatii asociata cu depresia. De asemenea, acestea prezinta un risc crescut de a dezvolta osteoporoza, mai ales in cazul celor cu un nivel estrogenic scazut. Instalarea precoce a menopauzei isi pune amprenta si asupra sanatatii cavitatii orale, deoarece pierderea de masa osoasa poate influenta pierderea unuia sau mai multor dinti si provoca retractie osoasa si gingivala la nivelul mandibulei sau a maxilarulului.