Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria
Atunci cand regimul igieno-dietetic este insuficient sau nu are rezultatele asteptate, se va recurge la terapia farmacologica.
Concret, sunt doua mari categori de molecule:
Exista numeroase studii in derulare care cerceteaza la ora actuala eficacitatea administrarii altor tipuri de medicamente care ar putea avea un beneficiu in terapia obezitatii. Insa, in ciuda numarului mare de molecule farmacologice active utilizabile in terapia obezitatii, administrarea acestora este limitata de efectele adverse destul de mari pe care acestea le au dar si din cauza ca ele au efect limitat in timp, fiind practic eficiente pentru scurt timp.
Mai mult, cele mai multe medicamente care se prescriu pentru tratamentul obezitatii au o actiune directa asupra neurotransmitatorilor cerebrali serotonia si noradrenalina, care intervin in producerea senzatiei de satietate si controlul apetitului. Pentru un timp, inclusiv amfetaminele au fost o solutie farmacologica buna, dar in prezent, utilizarea si recomandarea acestora este limitata fiindca produc o multime de efecte secundare precum: insomnii, hipertensiune arteriala sistemica, hipertensiune pulmonara.
Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria
Medic specialist endocrinologie, doctor in stiinte medicale, RMN Diagnostica Brasov