Anca Rusen | Rubrica: Neuropatie diabetica | 5 aprilie 2019
Neuropatia diabetica este poate cea mai grava complicatie a diabetului zaharat. Practic, neuropatia diabetica inseamna orice tulburare neurologica, tulburare cauzata de diabetul zaharat. Din pacate, dupa maximum 20 de ani de evolutie a diabetului, marea majoritate a pacientilor dezvolta neuropatie.
Specialistii sustin ca sunt cazuri in care neuropatia diabetica poate fi reversibila, atunci cand corectia hiperglicemiei duce la disparitia simptomelor, sau ireversibila. De asemenea, neuropatia diabetica ireversibila se imparte in: polineuropatii simetrice cronice sau acute hiperalgice, neuropatii focale. Cele mai frecvente intalnite sunt polineuropatiile simetrice.
Polineuropatia are loc atunci cand nervii periferici multipli sunt afectati si mai este numita neuropatie periferica. Polineuropatia poate afecta mai multi nervi in diferite parti ale corpului in acelasi timp. In cazurile de mononeuropatie este afectat doar un singur nerv.
Exista mai mult de 100 de tipuri de neuropatie periferica, iar cele mai multe dintre acestea sunt polineuropatii.
Neuropatia periferica provoaca cel de asesea: durere, furnicaturi si amortirea picioarelor.
Neuropatia neurologica provoaca simptome legate de disfunctia unui sistem de organe, cum ar fi: incontinenta urinara, diaree sau constipatie, disfunctie sexuala.
Din pacate, la ora actuala nu exista niciun tratament care sa vindece neuropatia diabetica, insa exista o serie de tratamente care contribuie la diminuarea simptomelor.
Medicii spun ca se recomanda ca screening-ul pentru neuropatia diabetica sa se efectueze:
Cele mai multe ghiduri recomanda ca modalitate de screening pentru neuropatie: anamneza, examenul clinica si utilizarea unor tehnici speciale precum este monofilamentul sau diapazonul Ridel -Seiffer.
Acest articol este realizat cu sprijinul: