Neuropatia diabetica, o complicatie grava a diabetului zaharatul

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Diabetul zaharat este o boala in care organismul nu poate produce insulina sau nu poate sa o utilizeze eficient. Insulina este hormonul care este responsabil pentru a ajuta celulele sa ia zaharul pentru a-și folosi energia. Atunci cand acest lucru nu se intampla in mod corespunzator, nivelul de zahar din sange pot deveni prea mare. Practic persoana in cauza va suferi episoade de hiperglicemie. Iar hiperglicemia duce in timp la problemele grave inclusiv in ceea ce priveste sanatatea picioarelor.

Perioadele prelungite de niveluri ridicate de zahar din sange pot provoca dezastru in multe zone ale corpului, inclusiv picioarele.

Altfel, medicii spun ca in timp, diabetul zaharat duce la aparitia leziunilor nervoase ceea ce va duce implicit la pierderea sensibilitatii la nivelul extremitatilor, mai exact la nivelul picioarelor și/sau mâinilor. Aceasta conditie medicala poarta numele de neuropatie diabetica. Practic, in aceasta situatie, persoana in cauza nu va mai simti daca ii este frig, daca o dor picioarele, daca o strang incaltarile sau mai rau, daca are rani la picior. Astfel, creste riscul de aparitia a ranilor de care omul in cauza nu este constient tocmai fiindca nu simte durerea; răni care se pot suprainfecta și în final să se ajungă la amputații ale membrelor inferioare.

De asemenea, specialistii sustin ca diabetul zaharat duce la modificari ale vaselor de sange, inclusiv in artere. Mai exact, apare boala vasculara periferica in care vasele de sange care conduc catre si de la extremitati sunt afectate (se îngustează vasele de sânge prin depunerea, în interiorul acestora, a unor plăci de aterom-grăsime) , iar fluxul sanguin spre maini si picioare este redus. Aceasta scadere a fluxului sanguin poate da si durere, poate favoriza apariția infectiilor sau rani care se vindecă extreme de greu sau chiar nu se mai vindeca, infectiile grave ducand la amputarea piciorului.

Simptomele variaza de la pacient la pacient. Totusi principalele simptome legate de piciorul diabetic sunt:

  • senzatia de amorteala sau de furnicaturi,
  • decolorarea pielii,
  • aparitia unor zone de culoare rosii,
  • rani,
  • usoara deformare a piciorului,
  • pierderea sensibilitatii tactile, termice și dureroase.

In cazul in care pacientul are o infectie la picior simptomele sunt: febra, senzatia de frig si frisoanele.

Neuropatia diabetica si boala vasculara periferica sunt probleme grave care necesita urgent vizita la medicul specialist. Ambele duc la complicatii care uneori sunt foarte grave. Astfel, pot sa apara infectii ale pielii, abcese, infectii osoase, ulceratii ale piciorului, gangrena – cand infectia duce la moartea tesutului, deformarea picioarelor, sau piciorul lui Charcot.

Cand trebuie sa mergi la medic

Periodic. Da, constant trebuie sa ai un grafic din care sa stii clar lunile din an cand trebuie sa mergi la medic, la control, chiar daca inca nu ai complicatii ale piciorului diabetic. Un control al piciorului diabetic, care să include și testele de sensibilitate, trebuie efectuat minim o data pe an de către pacienții care nu au fost diagnosticați cu neuropatie diabetic sau boală arterial periferică și de minim două ori pe an la pacienții deja diagnosticați cu aceste boli. Se pot efectua, și este indicat să se efectueze, controale ori de cite ori apare vre-o modificare în aspectul, forma, culoarea picioarelor.

De asemenea, este absolut necesar sa mergi la medic daca:

  • ai pielea uscata sau crapata,
  • exista la picior rani care persista, nu se vindeca,
  • ti s-a umflat laba piciorului sau glezna,
  • observi o modificare a culorii piciorului,
  • simti furnicaturi in picior sau la nivelul gleznei,
  • ai piciorul atletului sau alte infectii fungice la picior.

Tratamentul pentru problemele diabetice ale piciorului variaza in functie de severitatea afectiunii.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

 

 

 

 

Etichete: / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere