Anca Rusen | Rubrica: Alimentatie sanatoasa | 9 ianuarie 2019
Considerat alimentul care aduce un aport mare de colesterol sau blamat ca se digera greu, oul a fost mereu un aliment controversat, uneori evitat si rationalizat strict in programele alimentare, a explicat nutritionistul Lygia Alexandrescu, citata de agerpres.ro.
Conform sursei citate, nutritionistul spun ca in ciuda acestor lucruri enumerate mai sus, oul contine proteine, ovoalbumine, care sunt mai bine utilizate de organism decat proteinele provenite din lactate sau carne, tocmai datorita continutului ridicat de minerale si vitamine, are in compozitie vitamina D si ofera satietate, furnizand un continut caloric scazut. In plus, nutrientii din ou sunt cu atat mai asimilabili, cu cat oul este mai proaspat si provine de la o pasare furajata cat mai natural. Dintre toate alimentele, proportia de aminoacizi din oua este cea mai apropiata de nevoile nutritionale umane.
Mai mult, conform specialistului in nutritie, un studiu clinic publicat de un grup de cercetatori de la University of Eastern Finland arata ca un ou pe zi poate scadea riscul aparitiei diabetului de tip 2. ianuarie 2019 de
Studiul a fost efectuat pe un esantion de subiecti de varsta medie. Scopul studiului a fost sa se exploreze potentialii nutrienti care pot explica aceasta legatura intre consumul unui ou zilnic si scaderea riscului aparitiei diabetului. Studiul a pus in evidenta faptul ca in probele de sange ale subiectilor care au consumat mai multe oua s-au gasit o serie de molecule lipidice specifice, care s-au corelat pozitiv cu profilul sanguin al barbatilor care nu au dezvoltat diabet de tip 2. Studiul sugereaza unele mecanisme plauzibile care ar putea explica, cel putin partial, asocierea intre aportul de ou si riscul mai scazut, observat anterior, de a dezvolta diabet de tip 2, a spus nutritionistul pentru agerpres.ro