Sursa News Medical
Cercetatorii sustin ca riscul dezvoltarii diabetului de tip 2 este de sase ori mai mare in randul persoanelor obeze, indiferent de mostenirea lor genetica.
Un studiu danez care a implicat 4.729 de persoane si un alt grup selectat aleatoriu de 5.402 de persoane, a aratat ca obezitatea este un factor de risc „predominant” in comparatie cu alti factori.
Echipa de cercetatori de la Universitatea din Copenhaga a dorit sa vada daca un stil de viata nesanatos si obezitatea sunt agravate de mostenirea genetica atunci cand vine vorba de diabetul de tip 2.
Varsta medie a participantilor la studiu a fost putin peste 56 de ani, iar 49,6% au fost femei. Un total de 21,8% au fost diagnosticati cu obezitate, 43,0% au fost supraponderali si 35,2% aveau greutate normala.
Cercetatorii au aplicat fiecarui participant un scor de risc genetic (GRS) format din 193 variante genetice legate de diabetul de tip 2.
De asemenea, a fost evaluat stilul lor de viata tinandu-se cont daca sunt fumatori, de consumul de alcool, de activitatea fizica si dieta.
corul de risc genetic GRS, obezitatea si stilul de viata au fost apoi calculate cu ajutorul modelarii statistice pentru a vedea care este riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
Rezultatele au sugerat ca persoanele obeze au prezentat un risc de 6 ori mai mare sa dezvolte afectiunea, in comparatie cu cele cu greutate normala. Persoanele supraponderale aveau un risc de 2,4 ori mai mare sa fie diagnosticate cu diabet zaharat tip 2.
Statisticile au aratat ca persoanele cu cel mai mare scor de risc genetic prezentau de doua ori mai multe sanse sa dezvolte diabet de tip 2 in comparatie cu persoanele care aveau un scor scazut.
Stilul de viata nesanatos a crescut riscul de diabet de tip 2 cu 18% in comparatie cu cei care au urmat o dieta sanatoasa si au facut exercitii fizice in mod regulat.
Pentru persoanele obeze, cu un stil de viata nesanatos, si scor de risc genetic ridicat, riscul de diabet de tip 2 a fost de 14,5 ori mai mare decat la cei care nu erau supraponderali, aveau un stil de viata sanatos si un scor de risc genetic scazut.
„Rezultatele sugereaza ca prevenirea diabetului de tip 2 prin gestionarea greutatii corporale si abordarea unui stil de viata sanatos este esentiala pentru toate grupurile de risc genetic. Mai mult, am constatat ca efectul obezitatii asupra riscului de diabet de tip 2 este predominant asupra altor factori de risc, subliniind importanta gestionarii greutatii in prevenirea diabetului de tip 2,” au concluzionat autorii studiului.
Rezultatele studiului au fost publicate in publicatia Diabetologia.
Sursa News Medical