Anca Rusen | Rubrica: Ochiul diabetic - retinopatia | 11 aprilie 2019
Oftalmopatia diabetica numita inseamna un grup de afectiuni localizate la nivelul ochilor si care sunt cauzate de diabetul zaharat. Cu alte cuvinte, aceste afectiuni sunt foarte des intalnite in cazul pacientilor cu diabet, si sunt considerate consecinte grave deoarece pot duce in timp la afectarea severa a vederii sau la orbire. Daca diabetul nu este bine controlat, adica daca nivelul zaharului in sange nu este tinut sub control, aceste boli isi fac imediat aparitia.
Cele mai des intalnite oftalmopatii diabetice sunt cataracta (opacifierea cristalinului), glaucomul (cresterea tensiunii intraoculare cu afectarea nervului optic), retinopatia diabetica (afectarea retinei) si edemul macular (afectarea retinei centrale). Slaba gestionare a diabetului zaharat duce la aparitia acestor afectiuni grave si din pacate rezultatul final pentru pacient este scaderea pronuntata a vederii, uneori chiar pierderea totala a vederii.
Daca de regula cataracta este o boala care apare la batranete, in cazul persoanelor cu diabet zaharat, boala apare mult mai devreme. Iar glaucomul este de doua ori mai des intalnit la diabetici decat la cei care nu au diabet.
Retinopatia diabetica este cea mai frecventa boala oculara diabetica si o cauza principala de orbire la adultii cu diabet. Afectiunea este cauzata de modificari ale vaselor de sange ale retinei. De cele mai multe ori, din pacate, retinopatia diabetica afecteaza ambii ochi.
In literatura de specialitate, exista patru etape ale retinopatiei diabetice. Acestea sunt:
Principalul factor de risc de risc pentru retinopatia diabetica este diabetul zaharat, indiferent ca ai tip 1 sau tip 2.
Si femeile cu diabet zaharat care raman gravide sunt la risc de a dezvolta retinopatie diabetica.
Cum iti poti proteja vederea:
Daca ai fost diagnosticat cu diabet zaharat, trebuie sa mergi cel putin o data pe an la medicul oftalmolog sa-ti faci un examen complet al ochilor.
De asemenea, esential este controlul nivelului de zahar din sange. Prin buna gestionare a glicemiei pot sa incetinesti aparitia retinopatiei dar si agravarea bolii. Acelasi lucru fiind valabil si in cazul glaucomului.
Totodata, medicii sustin la unison ca pentru a preveni agravarea retinopatiei diabetice, persoanele care au diabet zaharat trebuie sa-si controleze nivelul zaharului din sange, tensiunea arteriala si colesterolul.
Acest articol este realizat cu sprijinul: