Anca Rusen | Rubrica: Alimentatie diabet | 6 noiembrie 2018
Omega 3 este benefic in cazul pacientilor cu diabet zaharat tip 2. Reamintim ca diabetul zaharat tip 2 reprezinta imposibilitatea organismului de a sintetiza zaharul din sange, din pricina functionarii incorecte a pancreasului. De aceea, persoanele cu acest tip de diabet trebuie sa-si mentina sub control cantitatea de zahar din organism prin respectarea tratamentului prescris de medicului diabetolog si prin respectarea unui regim alimentar.
Pacientul cu diabet zaharat tip 2 este indicat sa evite alimentele bogate in grasimi si sa consume cat mai multe alimente bogate in fibre, antioxidanti, vitamine si minerale. Pestele este foarte bun pentru acesti pacienti. De exemplu, explica specialistii, somonul, macroul sunt specii de peste oceanic bogat in acizi grasi Omega 3, 6 si 9. Tot mai multe studii arata ca un consum regulat de peste poate ajuta la evitarea complicatiilor produse de nivelul ridicat de glicemiei.
De asemenea, Omega 3 favorizeaza producerea de colesterol bun (HDL) si reduce colestrolul tip LDL. Cu alte cuvinte, fluxul sanguin este constant si se evita crearea conditiilor pentru instalarea bolilor cardiovasculare.
La ora actuala numeroase studii sustin ca o dieta bogata in Omega 3 si alti acizi grasi este foarte importanta in prevenirea instalarii diabetului zaharat de tip 2.
Omega 3 este un acid gras esential pe care corpul uman nu il poate produce si pe care trebuie sa-l obtina din alimentatie sau cu ajutorul suplimentelor.
Alimentatia bogata in acizi grasi Omega-3 contribuie la mentinerea sanatatii inimii, creierului, a sistemului circulator, scade riscul de inflamatii, amelioreaza starile depresive. Acizii grasi Omega-3 se gasesc si in alimentele de origine vegetala, dar si in cele de origine animala, iar corpul uman nu-i poate produce. Cea mai importanta sursa o reprezinta pestele gras, iar in peste gasim cei trei acizi care intra in componenta lor (DHA, EPA si ALA).
Principalele alimente care contin o cantitate mare de acizi grasi esentiali Omega-3 sunt pestii: somonul, sardinele, heringul, tonul si hamsiile, dar si uleiul de krill. O sursa pretioasa de acizi DHA este galbenusul. Semintele si uleiul de in contin o cantitate mare de acid gras ALA, inclusiv semintele de dovleac, de mac si susan contin Omega-3, dar in cantitate mai mica.
Important de retinut ca atunci cand din alimentatie lipsesc aceste grasimi polinesaturate, este posibil sa ne confruntam cu: diminuarea procesului de crestere, leziuni ale ficatului si rinichiului, uscarea pielii ori pierderea elasticitatii acesteia si nu numai. Uleiurile de peste aflate in compozitia acestor suplimente, cat si mineralele si vitaminele (Vitaminele B1 si B6, Vitamina E) contribuie la buna functionare a organismului si la o stare de santate optima.
Cantitatea zilnica necesara de acizi grasi esentiali Omega 3 se situeaza intre 1,1 g, pentru femei, si 1,8 g, pentru barbati. Daca ai o alimentatie bogata in alimente care contin acesti acizi, evita sa iei si suplimente cumparate din farmacii care ii contin.
Suplimentele cu cu acizi grasi Omega 3 (uleiul de peste) se gasesc sub forma de lichid, capsule si tablete. Pentru majoritatea persoanelor cantitatea recomandata este de 3 grame zilnic (3.000 miligrame). O cantitate mai mare poate creste riscul de hemoragii si poate scadea raspunsul sistemului imunitar. Copiii trecuti de varsta de 6 ani ar trebui sa consume pana la 0,5 g de acizi Omega-3 zilnic, iar dupa varsta de 7 ani cantitatea poate creste la 1 g pe zi.