Articolul este realizat de Dr Marinela Sirbu
Problema majora este aceea ca din cauza neuropatiei diabetice are loc o sensibilizare in zona piciorului, astfel incat pacientul nu mai simte nicio durere. In felul acesta apar tot felul de leziuni tegumentare care la randul lor conduc la aparitia si dezvoltarea infectiilor. Din pacate, de foarte multe ori se ajunge la amputatie.
Specialistii sustin ca prevenirea complicatiilor piciorului diabetic este esentiala. Pacientul trebuie sa fie extrem de atent la controlul glicemic, acesta sa fie in parametrii optimi, sa faca miscare, sa manance sanatos si sa respecte cu strictete tratamentul recomandat de medicul diabetolog. In afara acestor masuri, in literatura de specialitate sunt intalnite 10 porunci de autobservare si autoingrijire a picioarelor.
1. Inspecteaza-ti zilnic picioarele, foloseste o oglinda sau roaga pe cineva sa te ajute.
2. Spala-te zilnic pe picioare. Evita baile cu apa fierbinte si atingerea de obiecte fierbinti, dar si expunerea prelungita la frig si umezeala.
3. Sterge picioarele cu atentie, nu lasa umed spatiul dintre degete. Umezeala favorizeaza aparitia micozelor.
4. Aplica pe picioare creme hidratante pentru ingrijirea pielii. De multe ori, pe pielea uscata apar fisuri si ulterior, se dezvolta infectii.
5. Taie unghiile drept si nu foarte scurt.
6. Poarta doar incaltaminte adecvata. Ai grija! Pantofii noi se vor purta progresiv pana cand piciorul se va obisnui cu ei.
7. Nu umbla descult in casa sau afara.
8. Cumpara ciorapi care absorb transpiratia si care inlesnesc aerisirea picioarelor, mentinandu-le uscate.
9. Nu neglija senzatia de picioare reci. Este necesar sa mergi la medic pentru tratament adecvat daca te confrunti cu aceasta senzatie.
10. Mergi obligatoriu la medic daca ai dureri in picioare sau daca ai observat ca ti-ai pierdut sensibilitatea, sau daca observi ca ai anumite deformari, ulceratii, sau fisuri la nivelul picioarelor.
Retine: umflarea neobisnuita, iritarea, roseata prezente la unul sau la ambele picioare sunt simptomele precoce ale unui ulcer de picior.
Articolul este realizat de Dr Marinela Sirbu
MEDIC SPECIALIST DIABET ZAHARAT, NUTRITIE SI BOLI METABOLICE CLINICA DE PODIATRIE BUCURESTI, Calea Dudești nr. 104-122, Corp B (C2), sector 3, București (aripa dreaptă a Policlinicii Vitan), 0770 337 793