Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Foarte frecvent ne lovim de aceasta teama a pacientilor atunci cand sunt nou diagnosticati cu diabet zaharat. Frica lor este ca isi vor pierde locul de munca. Din pacate, foarte multa lume nu stie ca diabetul zaharat nu este o boala contagioasa, deci nu se ia. Le este frica ca vor fi stigmatizati la locul de munca si ca vor fi concediati.
Codul Muncii din Romania interzice unui angajator sa dea afara o persoana pe motiv ca s-a imbolnavit de diabet zaharat. Tuturor celor care au aceste temeri le spunem ca legea ii protejeaza si ca pot actiona in instanta si castiga daca sunt eliberati din functie din cauza faptului ca s-au imbolnavit.
Faptul ca un om sufera de diabet zaharat nu trebuie sa fie un impediment in desfasurarea profesiei lui si nici nu ar trebui sa ridice probleme la locul de munca. In principiu, un pacient cu aceasta boala poate sa faca aproape orice meserie fara probleme.
Sunt unele cazuri in care poate exista incompatibilitate intre meseria pe care pacientul o are si tratamentul diabetului zaharat, dar acestea sunt putine si le vom discuta in cele ce urmeaza.
Cel mai frecvent caz este cel al soferilor profesionisti care efectueaza transport de persoane. Soferii de autocar, autobuz, microbuz, vatmanii de tramvai, conducatorii de taxi sau orice alta forma de transport profesionist de persoane.
Nu este o problema daca aceste perosane au diabet zaharat tratat prin dieta sau cu antidiabetice orale. Ei nu pot sa isi exercite profesia daca au diabet zaharat tratat cu insulina. De ce? Din cauza unei posibile complicatii acute a tratamentului cu insulina: hipoglicemia.
Atunci cand un pacient face tratament cu insulina trebuie sa manance cantitatile de alimente recomandate si sa respecte orarul de mese. In cazul soferilor profesionisti, se stie ca ei petrec mult timp la volanul masinii si nu reusesc sa manace la timp si nici cat trebuie. Daca acestia au facut insulina si nu au mancat cat trebuie, le va scadea glicemia, li se va incetosa privirea si este posibil sa faca accident rutier din cauza scaderii glicemiei. Daca se intampla acest lucru, atunci ei pun in pericol viata pasagerilor pe care ii transporta in masinile lor. Acesta este motivul pentru care ei nu pot profesa in aceasta meserie.
Legea este insa de partea pacientilor, daca o persoana care este sofer de autobuz, s-a imbolnavit de diabet zaharat si necesita tramanet cu insulina, el nu va fi dat afara. In acest caz compania la are el lucreaza trebuie, are obligatia, sa ii asigure un alt post in care sa nu mai fie sofer si sa poata totusi sa isi pastreze slujba. Vom da un exemplu: daca este sofer de autobuz, el va fi mutat la garaj unde poate ajuta la intretinerea autobuzelor.
Aceste reglementari se aplica doar in cazul in care persoana respectiva s-a imbolnavit de diabet zaharat dupa ce era deja angajat pe postul respectiv de sofer profesionist. Daca un pacient cu diabet zaharat de tip 1 sau tip 2 in tratament cu insulina doreste sa isi ia carnetul de sofer profesionist, el nu va putea sa o faca. Un pacient diabetic insulinodependent nu va indeplinii conditiile acordarii certificatului medical necesar inscrierii la examenul auto pentru categoria de sofer profesionist-transport persoane.
In acelasi mod, un pacient cu diabet zaharat insulinonecesitant nu se va putea angaja pe post de sofer de autocar, autobuz, microbuz, vatman de tramvai, conducator de taxi sau orice alta forma de transport profesionist de persoane. El nu este compatibil cu fisa postului si nu va putea sa indeplineasca cerintele acelei meserii.
O alta meserie care nu mai poate fi profesata daca pacientul este diabetic in tratament cu insulina, este aceea de pilot de aeronave de pasageri. Motivele sunt aceleasi ca si la soferii profesionisti, cu mentiunea ca in cazul soferilor ei pot opri autocarul daca simt ca li se face rau, in timp ce un pilot nu prea poate „trage pe dreapta”. Din acest motiv fiind si mai periculos pentru pasagerii acelui zbor.
Si in cazul pilotilor de avioane de pasageri, legea este de partea lor si ei trebuie sa primeasca de la compania la care lucreaza un alt post si nu sa fie concediati.
Acestea sunt doua dintre situatiile particulare in care un pacient diabetic in tratament cu insulina nu poate sa exercite o anume meserie. Mai sunt si altele, cum ar fi posturile din aparare sau servicii speciale care au anumite cerinte stricte in fisa medicala.
In orice alta situatie, un pacient diabetic poate sa aiba orice profesie isi doreste, diabetul zaharat nefiind un impediment in indeplinirea sarcinilor de serviciu si nici un motiv pentru concedierea sau retrogradarea in functie/grad a respectivei persoane.
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice