Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Ultima tehnologie in materie de tratament al diabetului zaharat tip 1 este pompa de insulina. Ea ajuta la obtinerea unui control glicemic mai bun, a unui echilibru metabolic optim si usureaza viata pacientului, facand ca acesta sa aiba o calitate a vietii mult crescuta fata de tratamentele conventionale.
Pompele de insulina sunt dispozitive prin care se livreaza insulina catre corpul pacientului. Pompele pot livra insulina in mod continuu, ca rata bazala, si in cantitati mai mari atunci cand este nevoie de ele ca si bolusuri de insulina. Pompa de insulina foloseste doar un singur tip de insulina, pe cea rapida sau ultra-rapida. Acest fapt o face si mai economica si mai usor de manevrat. Pentru a vedea profilul de actiune al insulinei rapide/ultra-rapide va rugam sa citit articolul “Tipuri de insulina” si articolul “Totul despre insulina”. Pentru a citi mai multe despre sisteme de monitorizare a diabetului, va rugam sa accesati articolul:”Aplicatii mobile pentru monitorizarea diabetului”.
Rata bazala este definita printr-o cantitate mica de insulina ce este programata sa fie livrata in fiecare ora, pe parcursul unei zile. Ea acopera necesarul bazal al pacientului inlocuind astfel insulina lenta. Avantajul pompei de insulina este ca putem stabili o cantitate diferita in fiecare ora, in functie de necesarul pacientului. Astfel, putem pune mai putina insulina in prima parte a noptii cand si necesarul este mai mic. Putem pune mai multa in a doua parte a noptii, catre dimineata, cand apare fenomenul “zorilor” si necesarul este mai mare. Putem stabili o rata bazala mai mare dimineata si la pranz si mai mica dupa-amiza, totul in functie de nevoile pacientului.
Acest lucru nu era posibil cu insulina lenta, deoarece aceasta are timp de actiune de 24 ore insa profilul ei este “plat” ea actionand la fel in toate cele 24 ore ale actiunii sale. Pentru a vedea profilul de actiune al insulinei bazale/lente va rugamsa citit articolul “Tipuri de insulina”.
A doua modalitate prin care pompa livreaza insulina catre corpul pacientului este aceea de bolus. O cantitate mai mare de insulina care este necesara fie pentru a scadea o valoare mare a glicemiei, fie pentru a corecta o masa ce a continut glucide (hidrati de carbon). Atunci cand glicemia creste, stim ca este nevoie de o cantitate de insulina pentru a opri cresterea zaharului din sange, cantitate de insulina pe care pacientul cu diabet zaharat de tip 1 trebuie sa si-o injecteze subcutanat. La fel si in cazul in care valoarea glucozei din sangele pacientului este mare, el trebuie sa isi administreze o corectie folosind insulina. Cu ajutorul pompei pacientul nu se mai injecteaza ori de cate ori mananca sau ori de cate ori ii creste glicemia, el putand sa administreze bolusurile de insulina cu ajutorul pompei.
Pompa de insulina foloseste un set de infuzie, ce trebuie schimbat la 3 zile. Setul de infuzie contine un rezervor ce va fi umplut cu insulina si un cateter ce va fi montat in tesutul subcutanat al pacientului. Cateterul foloseste acelasi principiu ca si cateterul venos. Foloseste un ac pentru a intepa si a fi montat apoi se scoate iar in interior (fie vena fie tesut subcuanat) ramane o canula subtire de silicon prin care se va administra tratamentul, in acest caz insulina. Faptul ca setul de infuzie se schimba la 3 zile, inseamna ca pacientul nu se va mai intepa de 4-5 ori pe zi, deci de 12-15 ori in 3 zile pentru a-si administra insulina, ci o singura data cand va monta cateterul. Acest lucru va imbunatati semnificativ calitatea vietii pacientului si il va ajuta sa atinga si un control mai bun al glicemiilor. Spre exemplu, daca in timpul zilei, in afara orelor de masa ale pacientului, acesta constata ca are glicemia mare, trebuia sa mai efectueze o injectie prin care sa isi administreze o cantitate de insulina pentru a scadea glicemia. Cu ajutorul pompei, pacientul efectueaza un bolus prin cateterul deja montat si nu se mai inteapa in plus.
In cazul pompelor de insulina, pacientul este cel care trebuie sa calculeze aportul de glucide de la fiecare masa, dozele de insulina aferente meselor cat si corectiilor si sa programeze pompa sa le efectueze. Pompele de insulina nu sunt auto-reglabile, ele nu stiu cata insulina si cand sa o faca iar pacientul este cel care trebuie sa o programeze urmand indicatiile ce i-au fost date de catre medicul curant.
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice