Articolul este realizat de Dr Luminita Florea
Complicatii ale hipoglicemiei – diagnosticul de coma hipoglicemica se pune daca pacientul este inconstient in contextul unei glicemii < 45-50 mg/dl. Este o complicatie grava care trebuie rapid combatuta prin administrarea de glucagon sau/ si glucoza intravenos. Trebuie solicitat de urgenta serviciul de ambulanta pentru transportul bolnavului la spital. Mai multe despre coma hipoglicemica.
Este esential sa se tina sub control episoadele de hipoglicemie, deoarece pe termen lung, ele poate cauza grave probleme de sanatate. Organismul are nevoie de glucoza la fel de mult ca si de aer-oxigen pentru a functiona. In cazurile severe, hipoglicemia duce la probleme neurologice care seamana cu un accident vascular cerebral (lipsa glucozei este la fel ca lipsa de irigare si oxigenare corecta a creierului), cu degradare neurologica severa in functie de numarul episoadelor hipoglicemice si durata lor. In astfel de situatii trebuie sa se sune la 112. Atentie! Lasata netratata hipoglicemia poate duce la deces.
Chiar daca hipoglicemia se produce de cele mai multe ori in randul pacientilor cu diabet zaharat, este important sa se retina ca episoade de hipoglicemie pot sa apara si in randul persoanelor care nu au diabet zaharat. Daca pacientul nu are diabet, hipoglicemia in cazul sau se poate instala daca organismul lui nu poate stabiliza nivelul glucozei in sange. De asemenea, hipoglicemia se instaleaza dupa mesele principale, daca organismul produce prea multa insulina. Trebuie insa sa retinem ca episoadele de hipoglicemia in cazul oamenilor care nu au diabet sunt rare comparativ cu episoadele de hipoglicemie care sunt frecvente in randul diabeticilor.
Articolul este realizat de Dr Luminita Florea
Medic specialist Diabet Nutritie si Boli metabolice la Clinica NEUROPAIN, str. Intrarea Silistraru nr. 28, sector 6, Bucuresti