Pot verifica daca folosesc corect dispozitivul de testare a nivelului glicemiei din sange?

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Aparitia sistemelor de monitorizare la domicliu a glicemiei a usurat viata pacientilor cu diabet zaharat si le-a conferit acestora posibilitatea de a-si ajusta tratamentul in functie de valorile glucozei. Cu ajutorul acestor dispozitive, se poate evita aparitia complicatiilor acute ale diabetului zharat, in special a hipoglicemiilor, a cetoacidozelor metabiloce si a comelor hiperosmolare.

Daca un pacient constata pe glucometru ca valoarea glicemiei lui este prea mica, el poate manca si evita aparitia hipoglicemiei, iar daca vede ca valoarea este mare, poate sa ajusteze tratamentul in plus pentru a evita aparitia cetoacidozei diabetice sau a comei hiperosmolare.

Cum poate verifica pacientul daca foloseste corect glucometrul?

In primul rand pacientului trebuie sa i se faca un instructaj de folosire al dispozitivului pe care fie il primeste gratuit (daca face insulina) fie si-l cumpara daca este tratat cu antidiabetice orale sau prin dieta.

Cine face instructajul pacientului? Persoana care i-l vine sau i-l da, fie ea farmacista sau asistenta din cabinetul medicului. Cand pacientul primeste sau cumpara dispozitivul va cere sa i se faca si un instructaj pe intelesul lui, pentru a stii sa il foloseasca corect.

Daca farmacista nu stie sa ii arate pacientului cum functioneaza un glucometru, atunci acesta se va intoarce la cabinetul medicului diabetolog, unde asistenta de cabinet ii poate explica modalitatea de utilizarea a acelui aparat.

Este foarte important ca pacientul sa beneficienze de un instructaj in prealabil, deoarece numai asa el va putea folosi corespunzator glucometrul. Pacientul nu trebuie sa il foloseasca asa cum „crede” el ca ar trebui utilizat sau cum i-a explicat o vecina/un prieten. De multe ori, chiar daca vecina/prietenul sunt bine intentionati, s-ar putea sa nu stie nici ei modalitatea corecta de folosire a glucometrului si sa invete pacientul gresit.

Farmacista si/sau asistenta din cabinetul medicului, ii va explica pacientului folosind un limbaj pe care acesta sa il inteleaga si se va asigura ca pacientul stie sa foloseasca corect dispozitivul medical atunci cand pleaca cu el acasa.

Toate dispozitivele medicale puse pe piata din Romania, au obligatoriu un manual de utilizare in limba romana ce se regasete in cutia glucometrului. Pacientul este indrumat sa citeasca manualul de utilizare inainte de a incepe sa foloseasca glucometrul, chiar daca i s-a explicat de catre farmacist sau asistent in prealabil.

In manulul de utilizare se explica pas cu pas ce trebuie facut pentru ca, in final, sa obtinem un rezultat corect al glicemiei

In primul rand trebuie sa ne spalam pe maini inainte de a lua glicemia din deget. Un deget murdar poate influenta valoarea glicemiei si astfel glucometrul sa ne arate o valoare incorecta.

Nu se va folosi dezinfectant, spirt sau orice alta solutie pe baza de alcool inainte de a se intepa degetul. Toate aceste substante influenteaza si ele valoarea glicemiei.

Nu se vor folosi decat testele aflate in termen de valabilitate. Cele expirate se vor arunca, ele nu vor arata o glicemiei corecta.

Nu se vor folosi testele care si-au modificat forma, culoarea sau aspectul; acestea au fost contaminate si nu vor mai arata o valoarea corecta.
Testele de glicemie nu se vor refolosi, ele sunt de unica folosinta si nu pot fi spalate sau curatate in vederea reutilizarii. Glucometrul nu le va recunoaste si nu va determina valoarea glicemiei.

Glucometrul si testele sale trebuiesc tinute la temperaturi constante, ferite de extreme (fie ele mici, fie mari), la temperatura camerei, ferite de lumina directa a soarelui. Acesti factori pot influenta valorile glicemice, aparatul de glicemiei aratand valori care nu sunt reale sau chiar nearatand valoarea deloc.

Pentru a ma asigura ca folosesc corect glucometrul, ca pacient, ma spal pe maini inainte, folosesc teste in temen de valabilitate pastrate la temperatura camerei, ferite de lumina directa si umezeala si urmaresc instructiunile primite de la farmacist/asistent si din manualul de utilizare al dispozitivului.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere