Prevenirea neuropatiei diabetice

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Diabetul determina un nivel ridicat al glucozei din sange. Fara un control atent, acesta poate provoca afectiuni in tot corpul cum ar fi neuropatia diabetica, o boala care afecteaza nervii.

Neuropatia diabetica sau distructia nervoasa poate afecta diferite functii ale organismului. Potrivit Institutului National pentru Diabet si Boli Digestive si Renale, peste 30% dintre persoanele cu diabet au probleme cu sistemul nervos autonom, care controleaza functii precum digestia.

Pana la 50% dintre diabetici au neuropatie periferica, care le afecteaza sistemul nervos periferic, iar simptomele apar frecvent in brate, maini, picioare si talpi.

Un alt tip de neuropatie este neuropatia focala (afecteaza nervii dintr-o singura zona), care include sindromul de tunel carpian. Aceasta compresie nervoasa la nivelul incheieturii mainii afecteaza aproape 25% dintre persoanele cu diabet zaharat.

Aproximativ jumatate din toate persoanele care sufera de diabet, dezvolta neuropatie in termen de 25 de ani de la diagnosticarea bolii, potrivit unui studiu publicat in 2011.

Aceste tipuri de leziuni ale nervilor nu sunt reversibile. Cu toate acestea, in acest articol, vom vorbi despre modalitatile de a incetini agravarea neuropatiei diabetice, de a diminua simptomele si de a reduce riscul unor afectiuni ulterioare.

Neuropatia diabetica face parte dintr-un grup de tulburari nervoase progresive care pot aparea atunci cand o persoana are diabet de tip 1 sau tip 2.

Expertii cred ca aceasta neuropatie se dezvolta atunci cand nivelul ridicat al zaharului si grasimii din sange, cum ar fi trigliceridele, afecteaza celulele nervoase si fibrele. Cand se intampla acest lucru, semnalele date de sistemul nervos nu mai pot functiona corect.

Nivelul ridicat al glucozei din sange poate afecta, de asemenea, vasele de sange, inclusiv vasele mici care transporta oxigenul si substantele nutritive catre nervi. Acest lucru impiedica nervii sa functioneze normal, potrivit Institutului National pentru Diabet si Boli Digestive si Renale din SUA.

Neuropatia periferica poate provoca o serie de simptome, inclusiv durere, pierderea senzatiei, amorteala, furnicaturi si slabiciune musculara.

Neuropatia autonoma genereaza probleme digestive, cum ar fi gastropareza, asta inseamna ca stomacul nu este capabil sa transfere alimentele in intestinul subtire in mod eficient.

Controlul nivelului de zahar din sange inca de la debutul diabetului este o modalitate de prevenire a neuropatiei diabetice si poate reduce riscul unor afectiuni nervoase cu peste 50%.

Ce inseamna un nivelul normal al glicemiei?

Exita riscul sa aveti satat diabet de tip 2, cat si neuropatie diabetica daca:

  • intampinati dificultati in gestionarea nivelului de zahar din sange;
  • aveti o dieta saraca si un stil de viata sedentar;
  • fumati;
  • aveti peste 45 de ani;
  • aveti un indice de masa corporala ridicat sau obezitate;
  • nivelul colesterolului este ridicat;
  • aveti tensiune arteriala crescuta;
  • ati fost diagnosticat cu diabet cu cel putin 25 de ani in urma.

Puteti reduce impactul acestor factori operand unele schimbari in stilulul de viata.

Faceti investigatii de rutina pentru diabetul de tip 2 dupa varsta de 45 de ani – sau chiar inainte, daca suferiti de obezitate sau prezentati alti factori de risc – in felul acesta puteti afla daca aveti un nivel ridicat al zaharului din sange.

Un nivel al glucozei de 126 miligrame pe decilitru (mg/dl), sau mai mare, indica prezenta diabetului zaharat.

Daca nivelul este mai mare, de 100-125 mg/dl, dar nu suficient de mare pentru a diagnostica diabetul, inseamna ca acea persoana are prediabet.

Este posibila vindecarea prediabetului prin schimbarea stilului de viata, care implica, de exemplu, dieta si exercitii fizice. Efectuarea acestor schimbari poate reduce riscul de complicatii precum neuropatia diabetica.

Urmatoarele simptome pot indica prezenta neuropatiei diabetice. Daca observati oricare dintre acestea, trebuie sa consultati medicul diabetolog sau podiatru:

  • durere, rigiditate sau junghiuri puternice;
  • constientizare redusa a glicemiei scazute;
  • greata si varsaturi;
  • senzatie de foame necontrolata;
  • diaree;
  • constipatie;
  • functie sexuala afectata;
  • deteriorarea articulatiilor, in special in gambe si laba piciorului;
  • incontinenta  urinara sau probleme urinare;
  • transpiratie in exces sau foarte putina;
  • slabiciune musculara;
  • tensiune arteriala scazuta;
  • infectii cutanate frecvente care se vindeca greu, in special in zona picioarelor;

Daca suferiti de diabet acestea sunt semnale de instalare a neuropatiei diabetice. Daca nu ati fost diagnosticat cu diabet, aceste simptome ar putea indica faptul ca nivelul zaharului din sange este ridicat si ca aveti aceasta afectiune.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere