Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.
Diabetul gestational este un tip particular de diabet zaharat ce apare in timpul sarcinii si este din ce in ce mai frecvent in ultimii ani. Acest lucru poate si pentru ca a devenit obligatorie testarea pentru toate femeile. Adica nu numai pentru cele ce erau considerate a fi in categoria de risc, asa cum se porceda in trecut.
In cele ce urmeaza vom discuta despre ceea ce este considerat a fi categorie de risc pentru aparitia diabetului gestational
in primul rand sunt considerate a fi femei cu un risc mare de a dezvolta diabet de sarcina femeile care au avut in trecut o sarcina in care s-a diagnosticat aceasta boala. Cu alte cuvinte, cine a facut diabet gestational la prima sarcina este in pericol sa faca si la urmatoarele sarcini;
tot in categoria de risc crescut sunt incluse si femeile care au nascut in trecut un copil macrosom, un copil care la momentul nasterii cantarea peste 4 kilograme;
femeile primipare, la o varsta inaintata (insarcinate cu primul lor copil la momentul in care au peste 30 ani), sunt si ele candidate pentru a dezvolta diabet gestational;
o alta categorie de risc o reprezinta femeile care au in familia lor alte femei (mama, sora, matusa) diagnosticate cu diabet de sarcina;
daca in familia apropiata a femeii gravide (mama, tata, frati, surori, bunici, unchi, matusi) exista persoane care au diabet zaharat tip 2, este foarte posibil ca si doamna insarcinata sa fie in categoria de risc de a dezvolta si ea diabet gestational;
de asemenea, un alt factor de risc extrem de important, este greutatea cu care femeia incepe sarcina. Astfel, daca pacienta este obeza, ea risca sa dezvolte diabet gestational si de a avea alte probleme in sarcina;
un semn de alarma, care ne poate duce cu gandul la un eventual diabet de sarcina, este daca femeia nu se ingrasa pe parcursul sarcinii dar fatul are o greutate mai mare decat cea pe care ar trebui sa o aiba conform graficului de dezvoltare normala; aceste masuratori se fac ecografic si ele evalueaza cum a crescut copilul intrauterin: daca este in grafic, daca este mai mic decat ar fi normal sa fie sau daca este mai mare decat ar fi normal sa fie in raport cu varsta de gestatie.
Testul de toleranta la glucoza (TTGO)
Acestea sunt cele mai des intalnite riscuri pentru a dezvolta diabet zaharat gestational. Daca va regasiti in una sau mai multe situatii dintre cele descrise mai sus, va rugam sa aduceti la cunostinta aceste lucruri medicului ginecolog care va urmareste sarcina.
Singura metoda de a preveni diabetul zaharat in sarcina este sa efectuam testul de toleranta la glucoza (TTGO), conform recomandarilor, intre saptamana 24 si 28 de sarcina. Acest test este obligatoriu pentru toate gravidele indiferent daca au sau nu factori de risc pentru a face diabet gestational.
TTGO se efectueaza la indicatia medicului ginecolog de catre toate femeile insarcinate, conform portocoalelor de ingrijire a femeilor insarcinate propuse de Ministerul Sanatatii, dar mai cu seama femeilor care au factori de risc.
Pentru a se efectua acest test aveti nevoie de 75 grame de glucoza pulbere, ce se va dizolva intr-o cana cu apa, pentru a fi mai apoi baut de femeia gravida. Testul se efectueaza pe nemancate, pacienta trebuie sa nu fi mancat nimic de cel putin 12 ore, pe timpul noptii. Poate sa bea apa. Pentru a fi cat mai corect cu putinta, se recomanda ca testul sa fie facut dimineata la prima ora. In cadrul acestei analize se vor recolta din vena trei valori ale glicemei. Prima se va recolta inainte de a se bea apa cu glucoza, a doua se va recolta la o ora dupa ce a baut si a treia la doua ore dupa. In functie de valorile obtinute la aceste trei masuratori ale glicemei se pune diagnosticul de diabet gestational sau se infirma boala.
Astfel avem urmatoarele rezultate
la momentul zero, inainte de a bea glucoza: valori normale ale glicemei sunt cele sub 95mg/dl;
la o ora dupa ce a consumat glucoza, valori normale ale glicemei sunt sub 180mg/dl;
la doua ore dupa ce a consumat glucoza, valori normale ale glicemei sunt sub 153mg/dl.
Valori care depasesc aceste valori, la oricare dintre cele trei determinari ale glicemiei, ne arata o toleranta alterata la glucoza si chiar un diabet zaharat gestational. Acesta va trebui sa fie luat in evidenta si tratat extrem de serios pentru a nu duce la alte complicatii, care pot afecta atat mama cat si copilul nenascut inca.
Inchei acest articol prin a repeta faptul ca singura preventie eficienta a diabetului gestational este efectuarea acestui test specific, TTGO, si urmarirea valorilor glicemei, pentru toate femeile insarcinate.