Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.
Grija mare la alcool! Limiteaza-l!
Daca ai fost diagnosticat cu diabet zaharat, trebuie sa stii ca alcoolul poate duce la cresterea sau scaderea glicemiei. In plus, alcoolul are multe calorii. De aceea, este foarte important sa bei ocazional si numai in situatia in care diabetul este controlat.
In esenta, este important ca medicul sa-ti spuna daca si mai ales cat ai voie sa bei. Nu trebuie omis faptul ca, desi cantitatile moderate de alcool pot determina cresterea zaharului din sange, excesul de alcool poate scadea de fapt nivelul de zahar din sange. Uneori determina scaderea acestuia la niveluri periculoase, in special pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1.
Principalele efecte negative ale alcoolului
Berea si vinul dulce contin carbohidrati si pot ridica zahar din sange.
Alcoolul stimuleaza apetitul, ceea ce poate duce la o crestere a poftei de a manca si exista riscul sa iti fie afectat controlul asupra zaharului din sange.
Bauturile alcoolice au adesea o multime de calorii, ceea ce face mai dificila pierderea excesului de greutate. Totodata, alcool poate afecta capacitatea de judecata si puterea de vointa, si poti sa fii la risc de a ceda ispitelor culinare.
Alcoolul poate interfera cu efectele pozitive ale medicamentelor pe cale diabetica orala sau insulinei. De exemplu, anumite pastile recomandate în caz de diabet zaharat reduc, nivelurile de glucoza din sange prin stimularea pancreasului pentru a produce mai multa insulina. Combinarea efectelor de scadere a zaharului din sange cu alcoolul poate duce la hipoglicemie sau „soc de insulina”, care reprezinta o urgenta medicala.
Alcoolul poate creste nivelele de trigliceride.
De asemenea, alcoolul poate creste tensiunea arteriala. El poate duce la inrosirea fetei, la stari de greata, cresterea ritmului cardiac, pacientul nu poate sa vorbeasca clar, iar toate aceste manifestari pot fi confundate cu simptomele zaharului din sange scazut.
Alcoolul impiedica ficatul sa-si faca treaba. Functia principala a ficatului este de a stoca glicogenul, care este forma stocata a glucozei, astfel incat sa ai o sursa de glucoza atunci cand nu ai mancat. Cand bei alcool, ficatul trebuie sa lucreze pentru ca sa-l scoata din sange, in loc sa lucreze pentru a regla zaharul din sange sau glucoza din sange. Din acest motiv, nu trebuie sa consumi alcool atunci cand glucoza din sange este deja scazuta. In consecinta, alcoolul afecteaza capacitatea ficatului de a produce glucoza, de aceea este indicat sa-ti masori glicemia inainte de a bea o bautura alcoolica.
Alcoolul poate provoca hipoglicemie. In cateva minute dupa consumul de alcool si in intervalul urmator de 12 ore, alcoolul poate determina scaderea nivelului de glucoza din sange. Dupa consumarea de alcool, verifica intotdeauna nivelul glucozei din sange pentru a te asigura ca se afla inca in zona de siguranta.Atentie! Daca glicemia este scazuta, mananca o gustare pentru a o redresa.
Recomandari principale privind consumul de alcool
Persoanele cu diabet zaharat care beau trebuie sa urmeze aceste recomandari privind consumul de alcool:
Nu bea mai mult de doua bauturi de alcool intr-o perioada de o zi daca esti barbat sau o bautura daca esti femeie.
Bea alcool numai dupa ce ai mancat. Alimentele incetinesc ritmul in care alcoolul este absorbit in sange. Asa ca trebuie sa mananci macar o gustare care contine carbohidrati daca doresti sa bei alcool.
Evita sa combini bauturile si stai departe de cele „dulci”.
Poarta la tine mereu o bratara medicala de avertizare care arata ca esti diabetic.