Redactia Diabet-AZ | Rubrica: Renuntare la fumat | 18 aprilie 2019
Fumatul este un obicei daunator pentru toata lumea. Persoanele care au acest obicei nociv isi maresc riscul de a face cancer pulmonar, atac de cord si accident vascular cerebral. Persoanele cu diabet zaharat se confrunta cu un risc si mai mare daca fumeaza.
Mai exact, vor avea frecvent niveluri ridicate ale glicemiei, iar substantele toxice din fumul de tigara ataca vasele de sânge, ceea ce duce la aparitia aterosclerozei care afecteaza capacitatea sangelui de a transporta oxigen in intregul corp. Totodata, combinatia dintre glucoza mare si fumat duce la deteriorarea vaselor de sange care alimenteaza inima, creierul, ochii, rinichii si nervii periferici, accelerand complicatiile pe termen lung ale diabetului zaharat.
Primul pas critic este luarea deciziei de a renunta la fumat. De preferat, decizia se ia mod constient, din proprie dorinta fara a simti constrangeri din partea altcuiva. Stabileste o data pe care sa o respecti si da-ti timp sa te obisnuiesti cu ceea ce va urma. Esential este si obtinerea unor informatii de la medicul de familie sau de la farmacist, informatii despre principalele optiuni existente pe piata care duc la cresterea sanselor de a nu mai fumat. In aceasta categorie intra plasturii cu nicorette, pastile, gume, sau chiar anumite medicamente.
Prima linie de tratament este terapia de substitutie a nicotinei, sub forma de guma, plasture sau inhalator, acestea avand rolul de a usura manifestarea simptomelor de sevraj. Astazi, terapia de substitutie cu nicotina este acum disponibila fara prescriptie medicala in farmacii. De asemenea, medicul specialist va poate prescrie medicamente care au rolul de reduce nevoia de a fuma.
Atentie! Trebuie sa-i spuneti medicului ce pastile luati, deoarece unele pot interfera cu ceea ce deja luati sau cu anumite probleme medicale.
Fumatul este adesea asociat cu anumite obiceiuri, tabieturi pe care automat le vei pierde dupa ce ai oprit fumatul. De aceea, trebuie sa-ti gasesti strategii de evitare a acestor obiceiuri. De exemplu, in loc de a fuma dupa masa, fa o plimbare lunga, fa-ti obiceiul de a merge la sala sau alege sa inoti serile.
Efectuarea tranzitiei de la fumator la nefumator nu este usoara si este posibil sa ai un esec. Mai exact, este posibil ca de exemplu, dupa 4 zile de nefumat sa te reapuci. Daca ti se intampla asa ceva, nu fii dezamagit. In loc sa te stresezi ca ai fumat o tigara acum, mai bine te-ai gandi la cate tigari nu ai fumat in cele 4 zile in care ai reusit sa renunti. Continua in dorinta si initiativa ta de a nu fuma, desi nu este deloc usor. Totul este sa reusesti sa-ti gestionezi planul de renuntare la fumat, exact cum iti gestionezi diabetul zaharat.